23.07.2024.

15:08

Foto: Informer/TikTok printscreen/Video printscreen

Hronika

Ovako je ubica Faton bežao iz zatvora! Oglasio se inspektor koji ga je hapsio (FOTO)

Bivši istražitelj teških zločina u takozvanoj kosovskoj policiji Mehdi Kožani o ovom teroristi, govorio je za "Lajmi.net" kada je naglasio da su nadležni morali biti upućeni u to koliko je ova osoba bila opasna, pogotovo što je više puta bežao iz zatvora i nizao krivična dela jednim za drugim.

Jedan od opasnijih zatvorenika

- Faton Hajrizi je morao da bude pod kontrolom. Hajrizi je osuđen i služio je kaznu zatvora u Dubravi, zatim u Smrekonici. Međutim, nadležni su imali odgovornost, pogotovo što su svi osuđenici potencijalno begunci, svi sanjaju o bekstvu. Ja sam se suočio sa Hajrizijem, ne kao pojedinac, nego kao istražitelj kada sam istraživao njegovo bekstvo iz zatvora prvi put 2007. godine - započeo je priču bivši istražitelj za medije.

Informer

Kožani je naveo da je tadašnji opasni begunac opljačkao zlataru, naneo teške povrede vlasniku, ali i policiji, međutim, nakon toga, uspeli su da ga lociraju i uhapse.

Pored njega, zajedno sa Hajrizijem, tada su se dali u bekstvo i drugi zatvorenici, s tim da je, kako otkriva Kožani, Hajrizi bio van svake priče sa drugim zatvorenicima.

- Grupa zatvorenika je tada pobegla zajedno sa Fatonom, ali grupa se razdvojila od njega, nisu imali zajednički cilj svakako, Faton je delovao posebno i jedino što je želeo to je sloboda, on je iz zatvora uspeo da pobegne za čitavih 12 minuta - objasnio je i dodao:

- Hajrizi je bio izuzetno opasan, nije oklevao da ubije ovdašnje policajce i građane. Poslednji put pre ovog slučaja kada je pobegao, te 2011. godine, učinio je u roku od 12 minuta.

Podsetimo, Faton Hajrizi je navodno devet puta bežao iz zatvora, a poslednji put je to uradio 6. jula, da bi potom prema određenom planu, došao taksijem na teritoriju Loznice, kada je zaustavljen zbog redovne kontrole.

Međutim, on je te večeri sat vremena iza ponoći nakon što je mirno predao lična dokumenta srpskim policajcima Nikoli Krsmanoviću i Vjekoslavu Iliću ispalio vatru u njihovom pravcu. Nažalost, Krsmanović je od zadobijenih povreda, preminuo, a njegov stariji kolega teško je povređen.

Hajrizi je tada pobegao u nepoznatom pravcu, a 36 sati kasnije likvidiran je od strane srpske policije na 12 kilometara od Lipničkog Šora, piše Kurir.