31.07.2024.

12:18

Foto: printscreen Instagram MUP

Hronika

U julu se udavilo čak 14 osoba: Žandarmerija apeluje, poštujte ova pravila

Kako je naveo, najčešće život tragično izgube neplivači.

Govoreći o uzrocima utapanja, istakao je da su različiti, ali da je prvenstveno reč o lošim tehnikama plivanja.

- Onda govorimo o lošem zdravstvenom stanju kupača. Sledeća stvar je alkoholisano stanje, a posle toga već dolaze neke situacije- prejedanje, nebriga o svojoj deci i već stvari koje su mimo naših mogućnosti da saznamo zbog čega se neko utopio - rekao je Đurović za RTS.

Napomenuo je da ronioci Žandarmerije najveći broj intervencija imaju na neuređenim kupalištima ili na kupalištima otvorenog tipa, ali da su se ljudi tamo kupali kada nema spasilaca.

- I to je još jedan od velikih problema u Srbiji i ovde, pošto postoje dosta kupališta na otvorenim vodama koji nemaju uređenu spasilačku službu, niti uređeno priobalje za kupanje - istakao je Đurović.

Uputio je apel građanima da vode računa o svom zdravstvenom stanju i o svojim plivačkim mogućnostima.

- Druga stvar je da povedu računa dosta o svojoj deci, pogotovo ako imaju manje od 12 godina, da decu ne puštaju samu u vodu, nego moraju biti pored njih - rekao je on.

Dodao je da građani ne bi smeli da ulaze u vodu u alkoholisanom stanju.

- Pogotovo kada su ove visoke temperature, sami znamo da taj alkohol nekoliko puta se pojačava na ovim temperaturama u našem organizmu. Takav subjektivni osećaj se stvara, tako da je to jako rizično, ulaziti u alkoholisanom stanju u vodu - napomenuo je Đurović.

Govoreći o potrazi za ženom koja je nestala u jezeru Perućac, Đurović je naveo da ronioci Žandarmerije tragaju za njom već treći dan.

On je rekao da ne može da govori o detaljima.

Podsetimo, Tijana G. (36) iz Pančeva nestala je u jezeru nakon što je sa prijateljima skakala u vodu.