07.08.2024.

21:40

Foto: Informer

Hronika

Stigli rezultati veštačenja u slučaju Danke Ilić! Analizirali noževe, motornu testeru, a ovo su nađeni tragovi

Stručnjaci su četiri meseca analizirali DNK tragove sa više od 100 predmeta iz domova Srđana Jankovića (50) u selu Luka i Dejana Dragijevića (50) u selu Zlot.

Izvor iz istrage objašnjava da su ovi predmeti analizirani ne bi li se na njima pronašao biološki trag devojčice, koja je nestala 26. marta u Banjskom Polju, a što bi bio dokaz protiv uhapšenih.

- Istražitelji su posle hapšenja Jankovića i Dragijevića iz njihovih domaćinstava odneli gomilu oruđa, odeće i obuće. Sve to bilo je poslato na veštačenje u Beogradu. Ono što su istražitelji očekivali da će pronaći, jeste biološki trag devojčice - kaže izvor i dodaje:

Informer

- Stručnjaci su, između ostalog, analizirali i garderobu i obuću osumnjičenih, ali i deo tepih staze koja je stajala kod ulaznih vrata u kući jednog od uhapšenih. Veštačeno je i svo oruđe, alat i hladno oružje koje je moglo poslužiti za skrivanje devojčicinog tela. U pitanju su motorna testera, sekire, dva velika noža za klanje svinja i slično.

Prema rečima našeg sagovornika, ni na jednom analiziranom predmetu nisu pronađeni DNK tragovi Danke Ilić.

- Na motornoj testeri nisu nađeni ni ljudski ni životinjski biološki tragovi, dok su na noževima nađeni samo tragovi životinjske krvi. Krv životinje bila je i na sekiri za koju su ukućani kazali da su njome klali živinu. Na sekiri su nađeni i tragovi krvi dve osobe. Jedan trag pripada jednom od osumnjičenih, a druga kap krvi pripada rođaku tog osumnjičenog - kaže izvor i objašnjava da nije neobično što su na sekiri izolovani tragovi krvi osumnjičenog.

- On je njome cepkao drva za potpalu i logično je da se radeći njome povređivao - kaže sagovornik.

Što se tiče krvi koja je posle hapšenja nađena na pantalonama jednog od uhapšenih, radi se o njegovoj krvi.

- Iako se pretpostavljalo da je krv devojčice na pantalonama, odnosno radnom odelu osumnjičenog, analize su pokazale da to nije slučaj. Takođe, i krv koja je nađena u službenom automobilu osumnjičenih nije Dankina, već jednog od osumnjičenih - kaže izvor upućen u istragu i dodaje:

- Zasad nije nađen nijedan materijalni dokaz koji bi nedvosmisleno teretio Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića za ubistvo Danke Ilić. Tužilaštvo ima rok od još dva meseca da odluči o podizanju optužnice.

Danka Ilić je, da podsetimo, nestala 26. marta u Banjskom Polju kod Bora, istog dana kada je došla s majkom i bratom da obiđu majčino staro imanje. Desetak dana kasnije, policija je uhapsila Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića, radnike borskog JKP "Vodovod" zbog sumnje da su devojčicu, koja je sama izašla na ulicu, prvo udarili službenim kolima "fijat panda", a potom je uneli u vozilo i odneli na deponiju.

Međutim, telo nije nađeno, a istražitelji sumnjaju da su ga osumnjičeni premestili na drugu lokaciju dva dana posle zločina.

Dvojica osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić menjali su svoje iskaze tokom istrage. Podsetimo, obojica su u policiji najpre priznala zločin, a na prvom saslušanju u tužilaštvu zločin je priznao samo Dragijević, dok se Janković branio ćutanjem. Međutim, kako je istraga odmicala, prvo je Janković tražio da ga tužilac opet sasluša, a potom je to tražio i Dragijević.

- Na drugom saslušanju obojica su ispričala iste priče. Negirali su zločin i tvrdili da Danku nikada nisu ni videli. Nisu sporili da su 26. marta bili u Banjskom Polju službeno i da su prolazili pored kuće Dankine majke, ali su tvrdili da Danku nisu udarili kolima, niti su je uopšte videli - podseća izvor i napominje da je ovo dodatno zakomplikovalo ceo slučaj, piše Kurir.