21.08.2024.

15:42

Foto: Tanja Andric/Ataimages

Hronika

Urošev otac uhvaćen nekoliko puta u laži! Na jedno pitanje se posebno brecnuo, a onda je raskrinkan

Na suđenje Urošu Blažiću (22) iz Dubone kod Mladenovca počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, na kom je priznao krivicu da je 4. maja prošle godine u krvavom piru ubio devet, a teško ranio 12 žrtava.

Informer

Na smomom početku suđenja pravni zastupnik Uroša Blažića je tražio da se suđenje odloži jer nije bio u mogućnosti da sa svojom strankom obavi razgovor, sud na to nije pristao već mu je dodelio 10 minuta. 

Sve prisute u sudnici, iznenadilo je ponašanje Uroševog oca Radiše koji se ponašao kao da je došao na izlet, a ne u sud. Dok je Uroš opomenut da se ne smeje, jer to vređa roditelje ubijenih i ranjenih. 

Radiša je na konkretna pitanja odličio da odgovara tako što će krenuti priču o tome kako je on radio za Vojsku Srbije i kako je svoj život davao na fronu tokom rata. Svaki odgovor, narednim pitanjem pao je u zaborav, budući da je nekoliko puta uhvaćen u laži. 

Informer

Na pitanje da li ima imovinu porodica Blažić, reko je da imaju oko 14 hektara zemlje, a pre toga je tvrdio da se bave poljkoprivredom. Potom mu je postavljeno pitanje šta imaju od mašina za obradu, a on je rekao da nemaju ništa! Zatim je postavljeno logično pitanje: Kako nemate ništa, a obrađujete zemlju? Na to pitanje se brecnuo i odbio da odgovori. 

Ipak, to nije sve...

Kada je rekao da protiv njega nije vođen krivični postupak, tužilac je istakao da je vojni tužilac protiv Radiše Blažića vodio krivični postupak zbog nestanka 11 bombi u kasarni u Rumi.

Nije mi poznato za bombe, a pištolj sam razdužio 1999. godine? - rekao je Radiša.

Tužilašto je vodilo postupka protiv vas za nestanak 11 bombi - odgovorio je tužilac. 

- Ja ne znam ništa, samo znam da sam oružje držao u podrumu. Stalno sam pričao za to oružje da se skloni zbog unuka. 

Potom je govorio o kući u kojoj je Uroš živeo i rekao da "u podrumu nije video džak", kao i da je to previše ali prostor da bi se u njemu vežbalo pucanje, da je to "nerealno i nemoguće".

Informer

- Ja sam kupovao oružje na vašaru u prodavnici, a nisu mi poznati svi kalibri i ne znam odakle kod nas oružje za pušku koju ja imam, ne znam kako se našlo tu. Ne znam ni odakle 40 komada municije u mojoj garaži. Sve sam držao u ormaru u kući, pod ključem i katancem - zaključio je Radiša. Da li imate saznanja da je Uroš komšiji motornom testrom presekao ogradu?

- Ne može da postoji konflikt kada je čovek stavio u moju parcelu sa glavnog puta, da bi on ušao na svoju parcelu stavio motku da Uroš i moj otac ne mogu da izađu. Uroš za to nije osuđen, došla je policija da sve vidi. 

Informer

Da li ste nekome u Centru za socijalni rad rekli da napiše kako je Uroševo stanje dobro, što je skandalozno? Poslednje pitanje da li je vojnik Milan dolazio u vaše dvorište, jer su ih svi videli?

- Nisam, bio sam pozvan nekoliko puta i ja sam rekao da ništa loše nisam primetio, a šta se posle dešavalo ne znam. Imao sam kontrolu koliko sam mogao. Ja nikoga nisam video i ne znam da li su bili... 

Nakon nekoliko sati, suđenje je završeno. U Specijalnom sudu u Beogradu zakazano je ispitivanje oštećenih za 22 i 23 avgust 2024. u 10h.