• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: P. Ivkovic

21.08.2024

12:08

"Sramno je pričati o toj noći! Ja sam kriv": Blažić izneo odbranu, pa šokirao detaljima

Tanja Andric/drustvene mreze

Vesti

"Sramno je pričati o toj noći! Ja sam kriv": Blažić izneo odbranu, pa šokirao detaljima

Podeli vest

Upravo je u Specijalnom sudu u Beogradu počelo suđenje masovnom ubici Urošu Blažiću, optuženom da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet i ranio 12 osoba.

Sat vremena pre početka suđenja, pojavile su se porodice ubijenih, ali i ranjenih iz Dubone i Malog Orašja. Uroš je na poslednjem pripremnom ročištu koje se održalo u Okružnom zatvoru priznao delimično krivicu, dok je njegov otac Radiša negirao krivicu. 

Inače za sutra i prekosutra predviđeno je ispitivanje oštećenih.

Foto: Zoran Sinko

 

 

Predsednica Vrhovnog suda odlučila je da se suđenje za jezivi zločin održi u najvećoj sudnici u zgradi Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, odnosno u Specijalnom sudu. Ova sudnica podeljena je na tri dela rešetkama i debelim staklom.

U prvom delu će sedeti sudija, tužioci, advokati i oštećeni i oni će biti rešetkama i staklom odvojeni od Blažića.

Treći deo sudnice je predviđen za publiku.

10:15 Sudija Lidija Jovanovska objavila početak suđenja i iznela pravila ponašanja u sudnici. 

Tročlano sudsko veće ušlo je u sudnicu i počeo je današnji glavni pretres.

Sudja proziva advokate i oštećene koji su došli u sud.

Prvi se javio Nikola Ranković punomoćnik Stevanović Jovici uz opoziv punomoćja za advokata Stefana Stefanovića.

10:22 Počeo glavni pretres

- Imajući u vidu sa čime je sud upoznat, nisam mogao da pristupim predhodnom suđen, nisam imao tih sat vremena da razgovaram sa Urošem, i pozvao sam sud ali mi je supštena slušalica, nakon čega sam pozvao sudiju Lidiju. Ja nisam imao vremena da odem u Viši sud u Smederevu a potom u Beograd, i zato sam bio sprečen da pripremim odbranu, pa sam želeo da odložimo današnji pretres - rekao je Luković.

Foto: Tanja Andric

 

 

Nakon molbe da se omogući poverljiv razgovor, oglasio se sud.

- Smatram da su imali vremena, meni je neprihvatljivo i neosnovano da se ovo suđenje danas odloži. Ukoliko može sada da obavi razgovor, ukoliko sud odobri mi nemamo ništa protiv.

- Prošlo je 16 meseci od zločina, sve je omogućeno i branilac je morao da zna da će okrivljeni biti prebačen ovde i molim da se porodice ne maltretiraju više, jer su prošli put ispred zatvora stajali nekoliko sati. Iako ste vi sada izneli podatak, kako niste imali vremena da obiđete okrivljenog, ja se suprotstavljam odluci da se ovo odloži - rekao je Nebojša Perović. 

 

- Sud donosi odluku da zastupnik Urošla Blažića ima 10 minuta da razgovara sa okrivljenim

10:30 Pauza - poverljiv razgovor sa okrivljenim

10:41 Nastavlja se suđenje

- Nema potrebe da se isključi javnost iz ovog slučaja - rekao je Luković, nakon što je advokat Uroša Blažića zatražio da se javnost iskuljući iz slučaja. 

10:45 Čitanje detalja iz optužnice 

Tužilac Olivera Milojević pročitala je dispozitiv optužnice (za šta se tereti Blažić) bez iskaza.

11:25 Odbrana Uroša Blažića i njegovog oca Radiše

- Ostajem pri tome da priznajem izvršenje i svom prvom iskazu - rekao je Blažić.

-  Prvo da pozdravim sve u sudu, i oštećenima da izjavim saučešće povodom tragičnog događaaja. Izjašnjavam se da iz optužnice koja je pročitana ovde, ja nisam kriv. Oružje ne znam odakle i sa koje strane je došlo - rekao je Radiša, nakon čega je Uroš nastavio svoju odbranu. 

- Pre početka bih želeo svima da izjavim saučešće, vreme ne mogu da vratim, ne želim da odgovaram na pitanja o kobnoj večeri, odgovaram samo na pitanja mog advokata. mislim da niko nije zaslužio da mene isprovocira da dođe do pucnjave, i sramno je da se vraćam na tu noć. Nisam želeo da se svetim meštanima, nisam pravio teroristički akt. Hoću da kažem da moj otac, ja jesam kriv i spreman sam da odgovaram, ali nisma za to da odgovara nevin čovek, koji je kriv jer je moj otac. Napisao sam smernice, spreman sam da izjavim nešto što će biti protiv mene i stvoriti veći gnev, a ja sam moju karijeru završio! Simpatije prema oružju kod mene su se desile kada sam postao punoletan, kada sam kod sebe imao veću količinu novca, ja nisam želeo da pravim punoletstvo, osećao sam se ugroženi i želeo sam sebi da priuštim nešto, kupio sam oružje kako bih sebe jednog dana mogao da zaštitim i kupio sam oružje legalno u radnji, imam papire i gorko sam se pokajao, jer nije zadovoljavao moje želje. Ispalio sam 20 metaka iz njega, jer sma mogao sebe da povredim, zato mi se nije dopadao. Bezveze je imati legalno oružje, zbog toga jer je moj otac imao legalno. Ja sam od krvavog novca kupovao oružje, nisam se bezbedno osećao zato sam kupovao oružje. Tražio sam od oca deo imanja, znam šta se sve dešava i trebala mi je zaštita. Odrekao sam se dela kuće, ja sam samo želeo da se osamostalim skroz. Sve što je kod mene nađeno, municija i oružje, nađen je i revolver, kalibra 7/65, vazdušna puška u legalnom posedu. Bez ikakvog osnova i dokaza krivite mog oca, ja samo želim da objasnim odakle sve to kod mene, ali me ne zanima što će to biti protiv mene, ja samo želim da on ne proživljava ono što ja preživljavam sad. Većina mladih gleda da kupi patike, ja sam kupovao oružje. Ja sam sem sebi postavio ciljeve, a otac od malena i dok smo živeli u Beogradu, on je bio oficir ali kada dođe kući, uvek bih ga pitao kako je bilo na poslu i kako vojska funkcioniše, ali nikada nije hteo da mi priča mnogo. Želeo sam da kupim oružje ilegalno, to je začarani krug kriminala, jer tako niko ne bi znao da imam oružje, ja sam mislio da su ti ljudi dobre čike, ali nisu. Prevaren sam u Beogradu kada sam kupio jedan pištolj koji je nađen kod mene, ne mogu da kažem kdo koga sam kupio, to je bio pištolj koji nije bio onakav kakav sam želeo, ja sam i nakon toga želeo još da kupujem, ali se pojavila ponuda za automatsku pušku. Niko nije znao da sam to kupio, posebno ne otac - rekao je Blažić i nastavio: 

Foto: Foto: Zoran Sinko

 

 

- Plašio sam se mnogo što imam oružje, ali sam se plašio i za svoju bezbednost jer je to mesto gde živim vikend naselje, i dešava se svašta, a meni je bila ideja da imam porodicu, pa da mogu da je zaštitim. Samo sam sve ovo želeo da kažem, kako moj otac ne bi ispaštao za ovo, jer zaista nije kriv a nije ni znao da ja imam puške i bombe. Ne želim da pričam gadosti od te večeri, kao ni šta se dešavalo u selu i kakvo maltretiranje, upadali su mi u kuću i krali stvari, mene je bilo sramota da kažem da me je neko pokrao, nisam znao šta da radim! Nikada nisam imao poverenje u policiju, sudstvo...ja sam svoje probleme uvek rešavao sam, ali je mnogo nepravde prema meni izvršeno. Ja taksisti nisam tražio pare, već ga pitao da mi da novac da nešto kupim. On sigurno nije imao sao 3.000 dinara, ja nisam razbojnik ni klošar, nisam tako vaspitan. Želeo sam da budem domaćin, ali sudbina je ovako htela a ja sam samo želeo da završim akademiju i postanem oficir. Sve to iz dosijea, nije tako, nama su bili majtori pijani da lepe pločice i tukli su me, a rekli kako sam ja njih napao, što nije istina a da sam se požalio u policiji još više bi me maltretirali i uništavali. Što se tiče kobne večeri, nema opravdanja, ali postoji uzrok. Pred Novu godinu koristio sam testosteron, želeo sam da smršam i dovedem se u neku formu, nisam znao ni šta je to, ali u tom periodu sam otišao u Nemačku, želeo sam na hiljadu strana da odem i da napravim nešto. Kada sam se vratio, osećao sam se da ne pripadam tu i da me mrze, jednostavno odbačen sam bio od meštana sela. Jedan oštećeni je hteo da me bije, to je takođe izazivalo gnev kod mene. Testosteron sam uzimao 2,5 miligrama dnevno uprkos tome što sam znao koliko utiče na telo i psihu, a ja sam ga uzimao svekodnevno kroz nos i to veliku količinu. Stizale su mi poruke od Viktora i njegove devojka Ane kako će da me isprebijaju, sve će da mi pokupe, strašne pretnje, i to je bila inicijalna kapisla, nisam znao šta mi se desilo...Imao sam incident sa Panićima, ali to nije razlog da nekoga ubijem i sve iskoristite protiv mene. Želeo bih na kraju da ponovim još jednom, ja sam kriv i spreman sam da prihvatim sve, i ne želim da dogovaram na pitanja je nisam psihički dobro  - zaključio je Uroš.

12:00 Blažić odgovara na pitanja svog advokata

- Kada ste poslednji put koristili preparete? Gde ste ih kupovali i skladištili? Da li je neko od prijatelja znao da koristite te steroide? Zašto mi to niste rekli? Detalji prepiske, rekli ste da je to bila inicijalna kapisla? Kakvo vam je bilo odrastanje, da li je bilo nasilja?

- Kupovao sam u Beogradu, znali su neki drugari i držao sam ampule u frižideru. Nisam iznosio odbranu opširno i zato vama kao advokatu nisam rekao, a mislio sam da neće biti važno, na kraju ipak jeste. Što se tiče prepiski, nikada se nisam tako osećao - unezvereno! Bio sam sam u kući, tresao sam se, niko nije imao da me zaustavi. Što se tiče nasilja, ne vidim zašto je to sada bitno! Zgrožen sam nakon svega što se desilo, toliko ubijenih, toliko povreda i rana, katastrofalno je za jednu ranu a kamoli za toliko mojih mladih vršnjaka...ali ja vreme ne mogu da vratim. Pitanja će biti dvosmilena, zato ne želim da odgovaram na pitanja prisutnih, sem na pitanja mog advokata - odgovorio je Blažić. 

- Da li je, kako je tada rekao, negde u proleće na tavanu pod daskama a preko toga staklena vuna, pronašao oružje, ili sada menja izjavu? - pitao je advokat Siniša Mašović punomoćnih pordica ubijenih iz Malog Orašja. 

- Odgovoriću na pitanje jer je na mestu, većina nije tačna. Nakon spavanja u policijskoj stanici ja nisam sposoban da uradim rekonstrukciju kao danas, najjednostavnije mi je tada bilo da kažem tako da je nađeno na tavanu, što nije tačno, već ovo što sam danas lepo objasnio. Više ne želim da odgovaram na pitanja, kompletnu istinu sam ispričao - odgovorio je Blažić. 

12:15 Pauza

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Brnabić razmontirala Đilasa, Mariniku i bivšu vlast: Za njih ne postoji gori pakao od otvaranja novog radnog mesta! Zbog toga im je Vučić najgora noćna mora!
Politika

Brnabić razmontirala Đilasa, Mariniku i bivšu vlast: Za njih ne postoji gori pakao od otvaranja novog radnog mesta! Zbog toga im je Vučić najgora noćna mora!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić reagovala je na izjavu potpredsednice Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Marinike Tepić o oglasu za posao koji je objavila kompanija Rio Tinto. Brnabić je istakla da za Dragana Đilasa, njegovu stranku i celokupnu bivšu vlast "izgleda da ne postoji gori pakao od otvaranja novog radnog mesta" i da im je zbog toga Aleksandar Vučić, čovek koji je otvorio 550.000 radnih mesta i koji ne namerava da stane, najveća noćna mora.

21.08.2024

11:06

TV

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija