07.09.2024.

08:17

Foto: Printscreen/MUP

Hronika

Kalinić: Vlada Budala je u Španiji glumio Hrvata

Ovo je u novoj knjizi opisao glavni ubica "zemunskog klana" Sretko Kalinić (50), koji u "Zabeli" služi 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića 2003. i drugih teških zločina.

Sva filozofija

U knjizi "Moj život pre zemunskog klana" Kalinić je, između ostalog, opisao neke događaje dok je bio u bekstvu sa "zemuncem" Vladimirom Milisavljevićem, zvanim Vlada Budala, u Hrvatskoj i u Španiji, i to nakon atentata na srpskog premijera, pa sve do 2010, kada je uhapšen u Hrvatskoj i izručen Srbiji.

Milisavljević je, međutim, bio u bekstvu još dve godine, sve do 2012, kad je uhapšen u Španiji (pogledajte okvir).

"Proveo Vlada Budala nekih dvadesetak dana sa mnom u Zagrebu i pitao me kako može da promeni ekavicu u ijekavicu, da ga Hrvati ne provale. Rekao sam mu da je to vrlo prosto i da samo u neke reči ubaci slovo I, J ili LJ, kad zatreba. Objasnio sam mu da umesto 'lepo' kaže 'lijepo', a kada ode u Dalmaciju, onda da priča ikavicu, pa da kaže 'lipo'. On je pitao: 'Kako, kako?' i crkavao je od smeha", piše Kalinić, i dodaje:

Vlada osuđen u Španiji na 22 godine

Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala, osuđen je u Španiji na 22 godine i još izdržava tu kaznu, i to u najozloglašenijem zatvoru u toj zemlji. Cimeri su mu okoreli kriminalci, među kojima su i teroristi Islamske države. Inače, Vlada je u "španski Alkatraz" dospeo 2012, kada je u Valensiji uhapšen sa kontroverznim Lukom Bojovićem. U vreme kada je uhapšen u Španiji, za Milisavljevićem je bila raspisana poternica Srbije jer je u našoj zemlji u odsustvu osuđen na 35 godina zbog pomaganja u ubistvu premijera Zorana Đinđića. Kad je reč o Bojoviću, on je odslužio kaznu u Španiji i trenutno je na slobodi u Srbiji.

"Naveo sam mu moj nadimak kao još jedan primer: 'Ti kažeš Beli, ovde u Zagrebu kažu Bijeli, a u Dalmaciji govore Bili.' On je posle toga kratko zaključio da je to prosto i da je to 'sva filozofija'. Odgovorio sam mu: 'Tačno tako.'"

Informer

Kako Kalinić dalje navodi, Milisavljević je u jednom trenutku prestao da uči ijekavicu.

"Prošlo je dosta vremena od ovog mog učenja Vlade Budale kako da priča ijekavicu, ako mu zatreba. Jednom smo u Madridu izašli u jednu diskoteku, mislim da se zvala 'Džoj'. Vlada Budala i ja smo sedeli za šankom i pričali, kada su nam u jednom momentu prišla dva Hrvata i ubacila se u naš razgovor. Pitali su nas odakle smo i slično, a Vlada Budala je rekao da smo iz Zagreba. Zaboravio sam odakle su ova dva Hrvata bila", piše Kalinić, pa dodaje:

Informer

"Uglavnom, njih dvojica su gledali u Vladu Budalu kao omađijani, a ja sam se smejao tome kao da sam pojeo svu gudru ovog sveta. Raspadao sam se od smeha kretenčini nenormalnoj i njegovom pričanju ijekavice sa ovom dvojicom Hrvata. Kada su ga pitali kako mu je u Madridu, on je rekao 'djobro', a onda 'da su svi Španci pjederi'. Hrvati su se čudili šta ovaj lupeta. Ajde što su oni bili zatečeni, nego što sam se ja čudio njegovom lupetaranju. Kakav je to cirkus bio sa tim kretenom nenormalnim iz Beograda, kakav se više nikad ne može roditi, a i ne treba, to sam već jednom rekao..."

Opsednut fudbalerima

Pored toga, Kalinić je obelodanio i da je Milisavljević bio opsednut fudbalerima koji su tada igrali u Španiji.

"Nekoliko puta smo išli na stadion 'Santijago Bernabeu', dok smo bili u Madridu, da gledamo Real. Zvezde Reala su zvali "galaktikosi". Tada su igrali Bekam, Figo, Ronaldo, Roberto Karlos, Kasiljas, Zidan... Mozak mi stao, bilo je još nekoliko tih velikih zvezda. Svi do jednog igrači iz Reala bili su velike zvezde. Nikad više nisu bili tako jaki sa zvezdama kao tada. Čini mi se bar... Vlada Budala ih je obožavao, svr*avao je na njih, čak je i frizure nosio kao oni. Jebiga, ne zovu ga džabe Vlada Budala... On je njih sačekivao po Madridu u nekim restoranima, kada čuje da dolaze tamo da jedu, jurio ih je da mu daju autogram i da se slika sa nekim od njih", piše Kalinić.