• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Ćuruvija

05.09.2024

19:05

Kalinić: Ćuruviju je ubio Mali Zoki! Glavni ubica 'zemunskog klana' šokirao u novoj knjizi

Peđa Milosavljević, Youtube

Vesti

Kalinić: Ćuruviju je ubio Mali Zoki! Glavni ubica 'zemunskog klana' šokirao u novoj knjizi

Podeli vest

Novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruviju (49) ubio je Zoran Ristović (29), zvani Prika, nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO), tvrdi u novoj knjizi glavni ubica "zemunskog klana" Sretko Kalinić (50), osuđen na 40 godina zbog učešća u likvidaciji premijera Zoran Đinđića 2003. godine i drugih zločina.

Kalinić, koji kaznu služi u "Zabeli", u knjizi "Moj život pre zemunskog klana" napisao je i da je Prika, kog on u knjizi naziva "Mali Zoki", mučen i ubijen 2001, upravo zato što se hvalio da je lično presudio Ćuruviji u centru Beograda na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO agresije.

"Slavka Ćuruviju je ubio Zoki, Mali Zoki", piše Kalinić, i dodaje:

Foto: Društvene mreže

Miroslav Miki Kurak se nalazi u bekstvu

"Vi koji istražujete ubistvo Ćuruvije pokažite Branki Prpi sliku Malog Zokija, kojeg su u međuvremenu ubili njegovi pomagači u ovom ubistvu. Mali Zoki se hvalio da je ubio Ćuruviju, pa je zbog toga kažnjen. Budite sigurni, kada Prpa vidi sliku Malog Zokija i prepozna ga, biće joj 'prpa'.

Ristović je, naime, nestao 9. maja 2001, a njegovo telo nađeno je 4. juna iste godine u slivniku Topčiderske reke u beogradskom naselju Resnik. Preko glave mu je bila zalepljena kesa, oko nogu lepljiva traka, a jezik i obe šake su mu bile odsečene. Na glavi je otkrivena i prostrelna rana od hica iz vatrenog oružja, kao i rana nanesena tupim predmetom.

Foto: Fejsbuk/Jovanka Popović

Zorana Ristovića Priku su zvali ubica dečijeg lica

Interesantno je da je tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije kao direktni egzekutor bio označen bivši pripadnik tadašnje Državne bezbednosti (DB) Miroslav Miki Kurak, koji je u bekstvu, ali ga Slavkova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, na suđenju nije prepoznala kao ubicu. Prpa je, opisujući ubicu, dala karakteristike koje upadljivo odudaraju od lika Miroslava Kuraka, koga je tužilaštvo teretilo kao neposrednog izvršioca.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je u februaru ove godine, posle višegodišnjeg suđenja, pravosnažno oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika DB-a za učešće u ubistvu Ćuruvije. Ovom odlukom, Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Foto: informer.rs

Miloš Simović

Kalinić u novoj knjizi otkriva i da su "zemunci", braća Miloš i Aleksandar Simović, jedno vreme, posle Ćuruvijinog ubistva, pratili Mikija Kuraka "u nameri da ga likvidiraju i smeste mu ubistvo novinara". Sretko, međutim, u knjizi ne otkriva po čijem nalogu su Simovići pratili Kuraka, a braću, koja sa Kalinićem robijaju u "Zabeli", sve vreme naziva pogrdnim imenima. Tako, na primer, Miloša, kao i u prethodnoj knjizi "Zemunski klan - ko je ko", sve vreme oslovljava sa "Derpe glavati Simović".

Foto: informer.rs

Aleksandar Simović

"Da li možete da shvatite zašto su Derpe Glavati Simović (DGS) i Aca hteli da ubiju Kuraka? Zato što on onda ne bi mogao da se brani za ubistvo Ćuruvije. Derpetu i Aci nije bilo dosta što su hteli da likvidiraju Mikija Kuraka u Beogradu, nego su ga i u tužilaštvu i sudu lažno optužili za ubistvo Ćuruvije, misleći da će se tako zaštititi od njegove osvete i da će dobiti status zaštićenog svedoka. Pritom, nimalo nisu razmišljali da svojim perverznim lažima uništaaju tuđe živote, samo da bi njima bilo bolje. Kada su primati Simovići shvatili da 'dijablosi' DB-a neće biti osuđeni i da ovaj put neće biti nagrađeni za svoje laži, onda su samo zaćutali", piše najopasniji "zemunac" u novoj knjizi. 

Foto: Novak Đurović

Branka Prpa nije prepoznala Mikija Kuraka kao ubicu

Kalinić, koji kaznu služi u strogo čuvanom Sedmom paviljonu požarevačke "Zabele", opisuje i kako su braća Simović sada u strahu od odmazde Mikija Kuraka, jer ih je on tada provalio.

- Derpe Glavati Simović se najviše plaši Kurakove odmazde jer su ga on i njegov brat Aca, ona kesa od čoveka, pratili da ga likvidiraju. Kurak je tada provalio da ga prate obične landare, pa im je stavio kontrapratnju da vidi ko ga uhodi. Kad je video da su to obične pi*kice Simovići, primati DGS i Aca, otišao je kod Dušana Spasojevića (vođe 'zemunskog klana', prim. aut.) i pitao ga o čemu se radi. Posle toga odjednom je prekinuto Kurakovo praćenje i odustalo se od njegovog ubistva", zaključuje Kalinić.

Kurak bio instruktor Sretku devedestih 

Sretko Kalinić je u knjizi pomenuo i da mu je Miki Kurak, za koga se pretpostavlja da se krije u Africi gde bogatašima organizuje safari, pre 30 godina bio instruktor tokom vojne obuke.
"Pomenuo sam ranije da mi je Kurak bio instruktor u nekoj obuci na aerodromu u Surčinu. To je bilo tačno pre 30 godina i mogu reći da je on vrhunski obučen specijalac, plus je fakultetski obrazovan. Sada, koliko sam čuo, Kurak se bavi lovom i maksimalno je posvećen zadacima koje je izabrao, ili bolje reći metama", napisao je Kalinić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)
Live TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)

Nemačka antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) slavi istorijski uspeh, velikom pobedom u istočnoj državi Tiringiji, a malo joj je nedostajalo da osvoji i najviše glasova u drugoj državi, Saksoniji. AfD je u Tiringiji osvojio skoro trećinu glasova, devet procenata ispred konzervativne Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i daleko ispred tri vladajuće nemačke stranke. Ovo neverovatno političko dešavanje za Informer je komentarisao akademik Dragan Radenović u "Info jutru".

05.09.2024

12:30

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija