05.10.2024.

20:10

Foto: Facebook/Legende devedesetih

Hronika

Žuća "overen" u glavu na Konjarniku: Evo kako je aktera filma "Vidimo se u čitulji" namestio prijatelj!

Tog 6. oktobra 1996. godine, oko 20 časova, na uglu ulica Glasinačke i Vladimira Tomanovića zaustavio se "fijat punto" i iz njega je na travnjak izbačen Dimitrov, a potom su se začuli hici.

Žuća je upucan sa četiri metka, od kojih ga je jedan pogodio u stomak, jedan u levu stranu grudi i dva u glavu - u potiljak i u slepoočnicu. Odmah se tvrdilo da je "overen" sa dva hica. 

Očevidaca zločina nije bilo, a ni komšije navodno ništa nisu ni videle ni čule. Policija je, prilikom uviđaja, pored kontejnera našla pet čaura kalibra 7,62 milimetra za "tetejac". 

Informer

Zoran Dimitrov i Goran Vuković Majmun

Čim se proširila vest o ubistvu Dimitrova, na mestu zločina su se pojavili pripadnici "voždovačke ekipe". Među njima je bio i tadašnji vođa "voždovčana" Miodrag Mija Baškalović, i to na štakama, jer je prethodno bio ranjen.

Baškalović je jedan od retkih preživelih aktera kultnog filma "Vidimo se u čitulji", u kojem se pojavio i Žuća.

Namamljen preko pejdžera

Istražitelji nisu pronašli oružje od koga se Dimitrov, kako kažu oni koji su ga poznavali, nije odvajao. To ne znači i da ga nije imao kod sebe kobne večeri. U momentu kad je likvidiran, bio je sportski odeven i bez pancir košulje koju je nosio posle nekoliko pokušaja atentata na njega.

Njegove prijatelje sa Voždovca, koji su na vest o ubistvu dojurili na mesto zločina, to je nagnalo na pomisao da ga je likvidirao neko koga je on dobro poznavao i u koga nije sumnjao.

Informer

Majmun, Žuća i Bojan Petrović (za koga se veruje da je izdao druga)

Ubica zvanično nikad nije nađen, iako se pričalo da iza likvidacije Dimitrova stoji njegov prijatelj Bojan Petrović (kasnije i sam ubijen), koji ga je namamio porukom na pejdžer. Petrović ga je navodno "namestio" nekim Novopazarcima, i to zbog poslova oko droge.

"Voždovčani" su nekad slovili za "najjaču ekipu u gradu". Zenit su doživeli za vreme šefovanja Gorana Vukovića Majmuna, koji se "proslavio" ubistvom Ljubomira Magaša, poznatijeg kao Ljuba Zemunac, u Frankfurtu 1986. godine.

Vuković je formirao grupu koja je u to vreme važila za najorganizovaniju i najbrutalniju u kriminalnim sredinama na području celog Beograda.

Sunovrat posle ubistva Majmuna

Ova ekipa često je bila u sukobu sa drugim "kolegama", posebno sa komšijama sa Zvezdare, pa je mnogo članova ubijeno - Aleksandar Knežević Knele, Bojan Banović Boki, Romeo Savić, Branislav Matić Beli, Žuća... Krajem 1994. godine ubijen je i sam Majmun.

Informer

Žuća i "voždovčani" nose kovčeg Bojana Banovića

Na njegovo mesto "uskače" Baškalović, učesnik mnogih oružanih obračuna u kojima je i sam više puta ranjavan. Ipak, "voždovački klan" više nikad nije bio u vrhu kriminala kao kada je na njegovom čelu bio Vuković.