25.10.2024.

11:58

Foto: shutterstock/Informer

Hronika

Drugi teroristički napad vehabija u samo četiri meseca! Stručnjak ukazuje na opasnost od verske radikalizacije mladih

Elimir S. (15) je sinoć ušao u policijsku stanicu i nožem ubio policajca Ognjena M. i teško ranio njegovog kolegu Avdu H. pre nego što je savladan i uhapšen.

Informer

Tinejdžer ušao u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i ubio jednog, a ranio drugog policajca

Pre samo četiri meseca, 29. juna u Beogradu Miloš Salahudin Žujović (25) pucajući iz samostrela pokušao je da ubije žandrama Miloša Jevremovića koji iako teško ranjen je pucao i ubio teroristu.

Žujović koji je rođen u selu kod Mladenovca je prihvatio islam odselio se u Novi Pazar radikalizovao se i naoružan samosterlom i nožem izvršio teroristički napad. 

Informer

Dejan Milutinović, predsednik Strukovnog udruženja sektora bezbednosti, za Informer je povukao paralelu između terorističkog napada u Beogradu i sinoćnjeg u Bosanskoj Krupi i ukazao da država mora da se bori protiv verske radikalizacije.

- Imali smo slučaj jednog veoma mladog čoveka koji je bio radikalizovan i koji je izvršio teroristički akt u Beogradu kod izraelske ambasade i evo sad već imamo novi slučaj gde je u pitanju dete kao počinilac terorističkog akta - kazao je Milutinović.

Naš sagovornik ukazuje da se ova dva slučaja ipak razlikuju u okolnostima koje su dovele do radikalizacije ova dva počinioca akta terorizma.

- Dok je prethodni počinilac od 25 godina živeo i rođen u autohtonom srpskom pravoslavnom okruženju i porodici, drugi je radikalizovan gotovo "od rođenja"  u okolini u kojoj je živeo i razvijao se. Poznato je da je i njegov otac jedan od ubeđenih vehabija sa ekstremističkim stavovima i dete je socijalizovano u negativnom kontekstu kroz shvatanje življenja i delovanja u kontekstu agresivne religioznosti - istakao je Dejan Milutinović i dodao:

- Dečak je učen nasilničkom i radikalnom odnosu prema drugima van svoje okoline koja je vehabijska.

Informer

Dejan Milutinović upozorava na radikalizaciju mladih

Naš sagovornik kaže da je uobičajna praksa da teorističke i radikalne religijske grupe regrutuju decu.  

- Postoji u istraživanjima jedna cifra od preko 300.000 dece regrutovanih u terorističkim grupama i zajednicama. Isti regrutuju decu najviše zbog smanjene ili odsustva krivične odgovornosti i lake manipulacije - tvrdi naš sagovornik.

Ipak kako je objano u ovom konkretnom slučaju postoji veliki problem jer je dečaka u verski ekstremizam uveo otac.

- U ovom slučaju je ovo dete proizvod izuzetno negativne socijalizacije u koju spada porodica i okolina i prevencija ovakvih slučajeva je gotovo nemoguća jer detetu ne može da se pristupi i da se izoluje osim u nekim ekstremnim situacijama kada Centar za socijalni rad i sud odrede da je potrebno da se vaspitava u drugoj porodici ili ustanovi starateljstva - istakao je naš sagovornik.  

Dejan Milutinović kaže da internet i medijski sadržaji još više utiču na versku radikalizaciju. 

-  Posebno je otežavajuće sada, nego ranije, pojava sve lošijeg mentalnog razvoja zbog otvorenosti i dostupnosti različitim internet sadržajima ali i drugim medijima i medijskim sadržajima gde se promovišu direktno ili indirektno nasilje i radikalni stavovi - uakzao je Milutinović i objasnio da bi konkretnije  i doslednije rešavanje ovog šireg problema doveo samo do ogromnih konflikta u zajednicama sa državom i institucijama. 

- Kao jedino rešenje vidim dugotrajnu i aktivnu meru i kampanju države u edukacijama i kulturnom i verskom osvešćivanju kojim se sprečava dalja radikalizacija u zajednici, ali i da se adekvatno sankcioniše i prva pojava bilo kakvog pokazivanja radikalnih i ekstremističkih stavova - zaključio je Dejan Milutinović, predsednik Strukovnog udruženja sektora bezbednosti.