Autor: Informer.rs

07.11.2023.

06:20

Foto: Shuterstock

Magazin

Kako da efikasno očistite kupatilo? Lako, uz pomoć ovog sredstva koje pločicama vraća prvobitni sjaj

Podovi prekriveni pločicama ponekad zahtevaju detaljnije čišćenje. Da biste to postigli možete koristiti alkohol umesto uobičajenog sredstva za čišćenje podova.

Alkohol je odlična zamena za kojom možete posegnuti kada primetite da su vaše pločice dodatno zaprljane. Možda se na podu u vašem kupatilu pojavila buđ ili su prljave cipele isprljale pločice u hodniku. 

Ovde alkohol može da pomogne. On ima isti efekat kao izbeljivač, ali je mnogo bezbedniji za podove. Izbeljivač je jedna od onih hemikalija koje treba izbegavati prilikom čišćenja podova od pločica jer može da korodira površinu i promeni boju fuge. Previše je abrazivan i može prouzrokovati više štete nego koristi.

Informer

Da biste napravili sredstvo za čišćenje podova na bazi alkohola, trebaće vam nekoliko sastojaka.

U kanti pomešajte toplu vodu sa  1/4 šolje alkohola,  1/2 šolje sirćeta i malo tečnosti za pranje sudova. Pomešajte sastojke i nanesite na pločice pomoću krpe.

Alkohol je efikasno sredstvo za čišćenje podova iz nekoliko razloga. Prvo, ubija većinu bakterija, virusa i gljivica, tako da je odlično dezinfekciono sredstvo za podove od pločica.

Drugo, alkohol prirodno razgrađuje ulje i mast, rastvarajući ih u manje čestice i omogućavajući sapunu da ih lakše ukloni. Zbog toga je važan deo rastvora za čišćenje podova. Pošto je moćan rastvarač, može ukloniti i teške mrlje koje se nalaze na fugama.