20.11.2023.

21:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Prve kašice za bebu! Vodič za izbor namirnica prema mesecima

Iako su pedijatri dugo preporučivali da do šestog meseca bebe samo doje ili piju adaptirano mleko, preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se uvođenje nemlečne hrane započne već sa četiri meseca.

Roditeljima se preporučuju najpre kašice od žitarica, i to pirinčana, a postepeno i uvođenje povrća blagog ukusa: krompira, šargarepe, karfiola, piše portal Yumama.com.

Privikavanje na jednu vrstu hrane traje tri-četiri dana, a zatim se namirnice mogu kombinovati. Posle povrća, bebu treba navikavati i na ukus voća, i to prvo davanjem sokića, a potom i kaše od jabuke, kruške itd.

Evo kako "po knjigama" treba da izgleda ishrana beba u uzrastu do godinu dana.

Šest meseci

Tokom 24 sata beba treba da dobije tri ili četiri mlečna obroka i dva nemlečna. Jedan mlečni obrok je i kaša sa žitaricama, jedan nemlečni treba da bude od povrća i mesa ili žumanca, a drugi od voća. Žumance se uvodi postepeno, dva puta nedeljno, a dva puta nedeljno kašici od povrća može se dodati 50 g ćurećeg, telećeg ili pilećeg mesa.

Informer

Žumance se uvodi postepeno, dva puta nedeljno

Sedam meseci

Beba treba da ima tri mlečna i dva nemlečna obroka. Mlečna kaša sa žitaricama preporučuje se kao večernji obrok, i to od 200 do 220 grama. U ručak sa povrćem tri puta nedeljno dodajete meso, dva puta nedeljno žumance, a jednom nedeljno džigericu. Možete koristiti i vrlo malo soli.

Od osam do 10 meseci

Raspored obroka je isti, a uz mlečne obroke, meso, jaja ili džigerica se svakodnevno dodaju u obroke. Džigerica se daje jednom nedeljno, žumance dva puta, a ostatak nedelje kombinuju se različite vrste mesa. Sada dete može da jede i mahunarke, kao i ribu, a za užinu i griz i keks.

Informer

Sa 12 meseci vreme je za sutlijaš

Od 10 do 12 meseci

Beba i dalje dobija tri mlečna obroka i dva nemlečna. Jedan mlečni obrok, koji je dosad bio mlečna kaša sa žitaricama, sada može postati sutlijaš, puding, popara ili kiselo mleko. Samog mleka, bilo da je majčino, adaptirano ili kravlje, dete bi trebalo da popije bar 500 mililitara dnevno. U ovom uzrastu bebu možete da hranite i pečenom i prženom hranom.