Autor: Informer.rs

28.01.2024.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Zasadite ove biljke u januaru! Imaćete prelepe cvetove na proleće (FOTO)

Možda ne deluje tako, zbog hladnog vremena u ovo doba godine, ali stručnjaci navode da je za neke biljke januar pravo vreme za sadnju.

- Izdržljive jednogodišnje biljke kao što su slatka grahorica, maćuhice i trajnice koje rano cvetaju, sade se početkom godine. Ako ih sada posadite, možete biti sigurni da ćete imati prolećnu rapsodiju boja u bašti - dodao je on.

Evo koje biljke možete sada da posadite:

Ciklame

Ciklame su poznate po svojim prekrasnim ružičastim i crvenim cvetovima koji se pojavljuju od januara do marta.

Ove biljke mogu da prežive najoštrije zime i imaju tamnozeleno lišće sa srebrnim i belim oznakama. Neke sorte ciklama moraju biti zasađene u zatvorenom prostoru, pa obavezno izaberite sorte za eksterijer.

Informer

 

Jaglaci (Jagorčevina)

Ova biljka je izdržljiva i ima cvetove u raznim bojama,  uključujući ružičastu, ljubičastu i žutu. Neke sorte počinju da cvetaju već u januaru, a neke kasnije - mogu da ožive baštu tokom cele godine.

Ova biljka je laka za održavanje i jeftina i lako ćete naći sadnice u baštenskim centrima.

Informer

 

Mirisna grahorica

Grahorica je jednogodišnja biljka koja se ovog meseca može sejati u zastakljenom ili u zatvorenom prostoru kako bi razvila snažno korenje i mogla dosta da izraste.

Informer

 

Maćuhice

Maćuhice postoje u mnogo boja uključujući plavu, ružičastu, ljubičastu i crvenu.

Biljke cvetaju tokom cele godine, uključujući i zimu, ali ako ih sada posejete na terasi ili u zastakljenom delu bašte, verovatno će cvetati između maja i septembra.

Informer