06.06.2024.

20:01

Foto: Foto:Privatna arhiva

Magazin

Za bujnije cveće premažite saksiju ovim sastojcima! Čuveni baštovan Dejan otkrio zlatan trik - svi to imamo u kući

Dejan ističe da je za početak važno da izaberete pravilne posude za vaše biljke.

Poznato je da se viseće saksije brzo suše, dok metalne mogu da povećaju temperaturu zemlje u saksijama što dovodi do brzog sušenja i može da ošteti biljke. 

Kada je u pitanju izbor posude naš sagovornik savetuje da pri sadnji i kupovini cveća koristite prirodne materijale.

- Najbolje su saksije od prirodnih materijala kao što su glina i terakota koji će da štite koren biljke od toplote i ubrzanog isušivanja - rekao je on.

Informer

Mušktle u saksiji

 Ako se odlučite za glinene saksije, ukoliko su nove morate ih na 24h sata potopiti u vodu da bi se "napile" vode, kako kasnije cveće ne bi "patilo" jer su od suvog i poroznog materijala.

Saksije premazati kiselim mlekom ili maslinovim uljem

Pre sadnje biljke saksije i žandinjere obavezno treba zaštititi, a prema rečima stručnjaka Dejana, veoma je bitno koristiti maslinovo ulje ili kiselo mleko. 

- Unutrašnjost saksije treba premazati kiselim mlekom ili maslinovim uljem. Svaka saksija treba da ima zimi zaštitu, a i leti izolacioni sloj vruće hladno - savetuje Dejan. 

Informer

Sadnja cveća

Cveće i zelenilo oplemenjuju vaš dom, pa zato vredi i potruditi se, nemojte da se plašite da ćete biti neuspešni u gajenju, sledite ove savete i uverićete se da se trud isplatio.

Informer

Baštovan i ljubitelj cveća Dejan Dragićević

Podsetimo, nedavno je Dejan za naš portal otkrio i koje biljke su pogodne za hlad, ali i kako ih negovati budući da su vreli dani pred nama, a više o tome pročitajte OVDE.