• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.06.2024

10:00

Ove kućne biljke nikada ne uspevaju zajedno! Morate ih razdvojiti inače će brzo uvenuti!

Shutterstock

Zanimljivosti

Ove kućne biljke nikada ne uspevaju zajedno! Morate ih razdvojiti inače će brzo uvenuti!

Podeli vest

Iako neke biljke izgledaju savršeno kada stoje jedna pored druge, ne prija to svakoj. Sledeće navedene obavezno razdvojite jer jedna od druge kradu vazduh.

Sobne biljke su divan dodatak svakom domu jer ulepšavaju prostor, poboljšavaju kvalitet vazduha i donose prirodu bliže nama. Međutim, uzgoj i nega ovih biljaka često donose mnoge izazove. I pored naših najboljih namera, neke sobne biljke jednostavno ne uspevaju kako bismo želeli.

Ljubitelji biljaka često se suočavaju sa dilemom kada biljka, koja bi trebalo da bude lepa i zdrava, počne da vene ili gubi listove. Da li je problem u neadekvatnoj nezi? Ne uvek. Neke biljke se međusobno ne slažu. Dešava se da se takmiče za svetlost i vlagu, čime štete svojim "komšijama". Pravilna kombinacija i održavanje biljaka u domu ključno je za njihov uspešan razvoj.

Biljke koje nikako ne treba držati zajedno:

Fikus i kaktus Fikusi

Zahtevaju puno vlage i svetlosti, dok kaktusi preživljavaju uz minimalno zalivanje. Postavite ih zajedno i fikus će se boriti sa kaktusom za vlagu i svetlost, dok kaktus neće tolerisati višak vlage usled čestog zalivanja fikusa. Rezultat? Negativan uticaj na obe biljke.

Foto: Shutterstock

 

Orhideja i geranijum

Orhideje zahtevaju specifičnu negu, navikle su na visoku vlažnost, dok su geranijumi prilično nezahtjevni. Nemojte ih postavljati zajedno osim ako ne možete obezbediti dovoljno vlažnu klimu za orhideju. Takođe, ove dve biljke mogu se takmičiti za miris, pri čemu je geranijum obično dominantan.

Fikus i ljubičica

Zbog različitih potreba za negom, fikusi i ljubičice se ne slažu. Fikus treba redovno obilno zalivanje i sunčano mesto, kao i puno prostora. Ljubičice zahtevaju dobro osvetljenje. Kada fikus naraste, može zaseniti ljubičice i sprečiti njihov razvoj.

Kalateja i kaktus Kalateje

Sa svojim raznobojnim listovima, vole visoku vlažnost i senku. Zbog toga se ne slažu sa kaktusima koji vole sušu i jaku svetlost. Kombinacija ovih biljaka može usporiti ili zaustaviti rast obe, jer kaktus može dobiti previše vlage, a kalateja premalo svetlosti.

Sanseverija i ljubičica Sanseverija

 poznata kao 'taštin jezik', preživljava u ekstremnim uslovima sa minimalnom potrošnjom vode, dok ljubičice traže obilno zalivanje i umerenu vlažnost. Ako ih stavite zajedno i ne povećate vlažnost, ljubičica će se gotovo sigurno osušiti.

Anturijum i orhideja Ako anturijum i orhideju postavite jedan pored drugog na prozorsku dasku, obe biljke će prestati da cvetaju. Čak i ako se pojave pupoljci, brzo će se osušiti i otpasti. Anturijum će početi da bledi, a lišće će se sušiti, što će negativno uticati na razvoj obe biljke.

Podsetimo, evo šta će se dogoditi ako stavite beli luk u saskiju sa orhidejom. Više pročitajte OVDE

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija