Autor: Informer.rs

22.06.2024.

08:02

Foto: Shutterstock

Magazin

Težak vam je životni period? Odmah u kuću unesite ovu biljku, pomaže u kriznim momentima

Koliko god da lepo izgleda, srećni bambus nije samo biljka koja će vam ulepšati dom, već će ga učiniti i radosnim. 

Veoma je popularna sobna biljka, a značajna je i za feng šui. Prema drevnoj tradiciji, verovaranje je da donosi prosperitet u ugao doma u kome je smešten. 

Značajno je koji broj stabljika držite te da nikada nemate 4 stabljike srećnog bambusa.

Ova biljka zapravo nije bambus, već tropska biljka bliža sukulentu - Dracaena sanderiana ili Dracaena braunii, a osim što dekoriše i ulepšava dom, gaji se zbog svog simbolizma. 

Informer

Smatra se da donosi sreću, a naročito ukoliko ga vi dobijete na poklon ili poklonite dragoj osobi. Iako potiče iz Afrike, većina sobnih bambusa dolazi iz Kine i Tajvana.

Najčešće se u prodaji mogu naći mlade stabljike srećnog bambusa koje možete dugo negovati i uživati u njihovom rastu. Ova zanimljiva biljka donosi u svaki prostor, osim sreće, i dozu tropske atmosfere. Biljka je otporna, lako se gaji i održava.

Značenje

Kinezi smatraju da srećni bambus simboliše mudrost, prilagodljivost i otpornost, a smatraju ga i zaštitnikom kuće u teškim vremenima. Prema feng šui tradiciji, trebalo bi da vodite računa koliko stabljika bambusa imate, odnosno koliko ima bambus koji poklanjate.

Nikada nećete pronaći srećni bambus sa 4 stabljike, jer se broj četiri u njihovoj kulturi povezuje sa smrću te se smatra izuzetno nepristojnim poklanjati srećni bambus sa 4 stabljike. To bi značilo da primaocu poklona želite smrt i nesreću. Evo šta znači simboliše i kakvu energiju privlači broj stabljika bambusa:

21 stabljika je moćan blagoslov
10 stabljika znači savršenstvo
9 stabljika predstavlja veliku sreću
8 stabljika označava rast
7 stabljika simboliše dobro zdravlje
6 stabljika znači sreću i bogatstvo
5 stabljika predstavlja uspeh u poslu i bogatstvo
3 stabljike označava sreću, bogatstvo i dug život
2 stabljike bambusa predstavljaju ljubav