• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

03.06.2024

13:00

Biljka koja uništava sve toksine u vašem domu! Prirodni prečišćivač vazduha, idealna za male stanove

Shuterstock

Dom i porodica

Biljka koja uništava sve toksine u vašem domu! Prirodni prečišćivač vazduha, idealna za male stanove

Podeli vest

Sanseverija, poznata i kao "svekrvin jezik" ili "zmijina biljka," popularna je sobna biljka zbog svoje izdržljivosti i minimalnih zahteva za održavanjem.

Evo nekoliko saveta kako uzgajati sanseveriju i zašto je korisno imati je u kući.

Sanseverija može da raste u različitim uslovima svetlosti, od slabog do jakog direktnog svetla.

Najviše joj odgovara svetla prostorija s indirektnim svetlom. Sanseverija ne voli previše vode, pa je zato idealno da je zalivate tek kada se gornji sloj zemlje osuši. U zimskom periodu smanjite zalivanje jer biljka tada miruje.

Pazite da ne ostavljate vodu u tanjiriću ispod saksije kako biste sprečili truljenje korena.

Foto: Shutterstock

 

Koristite dobro drenirano tlo. Mešavina za kaktuse je odličan izbor jer omogućava brzo oticanje viška vode. Sanseveriji odgovara sobna temperatura između 18-27°C,  ne bi trebalo da je držite na temperaturi ispod 10°C.

Ova biljka dobro podnosi  suv vazduh, pa je idealna za unutrašnje prostore.

Prihranite je jednom mesečno tokom proleća i leta s blagim tekućim gnojivom za sobne biljke. Zimi joj nije potrebno prihranjivanje.

Zašto imati sanseveriju u kući

Prirodni pročišćivač vazduha:

Sanseverija je poznata po svojoj sposobnosti pročišćavanja vazduha. Uklanja toksine poput formaldehida, benzena i trihloretilena iz vazduha, što poboljšava kvalitet vazduha u vašem domu.

Jednostavna za održavanje

Idealna je za početnike i one koji nemaju puno vremena za brigu o biljkama. Sanseverija zahteva minimalno zalievanje i može da preživi u različitim uslovima svetlosti.

Estetika

Njeni uspravni, mačoliki listovi dodaju vertikalni interes svakom prostoru. Sanseverija dolazi u različitim varijantama boja i uzoraka, što je čini atraktivnim dodatkom unutrašnjem dizajnu.

Foto: Shutterstock

 

Dugovečnost

Sanseverija je vrlo dugovečna biljka. Može da traje godinama uz minimalnu negu.

Otpornost na štetočine

Retko ima problem sa štetočinama, što je čini još lakšom za održavanje.

Sanseverija je svestrana i otporna biljka koja ne samo da ulepšava vaš dom, već i poboljšava kvalitet vazduha, što doprinosi zdravijem životnom okruženju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija