Autor: Informer.rs

23.06.2024.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

3 prihrane za vaše biljke iz kuhinje! Bujaće i cvetati kao nikad do sada!

Biljkama, kao i nama, trebaju određeni vitamini i minerali kako bi se pravilno razvijale, listale i cvetale. Organska prihrana i prirodno đubrivo su najbolji izbor, a mnoge od ovih hranljivih materija možete dobiti iz stvari koje već imate kod kuće.

Banane i jaja

Sigurno imate banane i jaja u kuhinji. Prirodna prihrana može se napraviti od kore banane i ljuske jajeta. Kora banane sadrži fosfor koji poboljšava cvetanje biljaka, kalijum koji podstiče rast i razvoj, te kalcijum koji jača biljku. Ljuske jajeta su bogate kalcijumom, a sadrže i magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum - svi ovi minerali poboljšavaju kvalitet zemljišta i podstiču rast biljaka.

Kako napraviti sredstvo za oporavak i rast biljaka? Uzmite jednu koru banane i ljuske od dva jajeta, stavite ih u blender sa malo vode i miksajte dok ne dobijete homogenu smesu. Sipajte prirodno đubrivo u flašu, a zatim dodajte vodu do vrha flaše. Promućkajte i dobijenom tečnošću zalijte biljke. Ovaj rastvor je odličan za biljke kojima je potreban oporavak, ali može se koristiti i za zdravo cveće koje će rasti i cvetati još raskošnije. Posebno je koristan za muškatle, petunije i drugo cveće u dvorištu ili na balkonu.

Informer

Kvasac

Kvasac je još jedan koristan sastojak koji verovatno imate u kuhinji. Đubrivo sa kvascem sadrži vitamine B grupe koji podstiču rast i razvoj biljaka. Možete koristiti suvi ili sveži kvasac.

Prihrana od suvog kvasca: Razblažite kesicu suvog kvasca u 10 litara vode i dodajte 3 kašike šećera.

Prihrana od svežeg kvasca: Kocku svežeg kvasca stavite u mlaku vodu da odstoji oko 15 minuta, a zatim dodajte kašiku šećera. Pomešajte smesu sa vodom u razmeri 1:5 i kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata. Ostavite da se ohladi i koristite samo sveže pripremljen rastvor. Nakon prihrane, dodajte malo pepela u tlo kako biste održali ravnotežu kalijuma. Kvasac sadrži vitamine B grupe i biljne hormone koji pozitivno deluju na mikroorganizme u zemljištu, čineći listove bujnijim i zelenijim, te smanjujući rizik od sušenja biljke. Cveće se ovim đubrivom zaliva jednom u sezoni.

Talog kafe

Ako pijete kafu, verovatno imate talog kafe koji obično bacate. Umesto toga, počnite da ga sakupljate. Na mesečnom nivou, talog kafe može se koristiti kao odlična prihrana za biljke. U 10 litara vode dodajte šoljicu taloga kafe i ostavite smesu da prenoći. Ovim rastvorom možete prihranjivati većinu biljaka, posebno one koje vole kiselo zemljište.