28.06.2024.

11:16

Foto: Privatna arhiva/shutterstock

Magazin

Ovo cveće uspeva na sunčanim terasama! Čuveni baštovan otkrio kojim biljkama ni ekstremne vrućine ne mogu ništa (FOTO)

Nema ništa lepše od balkona ukrašenog cvećem. Uz malo truda svaka terasa može da se pretvori u pravu rajsku oazu. 

S obzirom da vladaju visoke temperature, potrebno je pažljivo izabrati cveće, kako ne bi brzo uvenulo. Dejan Dragićević je naš najpoznatiji baštovan koji je za Informer otkrio koje to vrste biljaka vole i uspevaju na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Neke biljke prosto obožavaju sunce

Dejan otkriva da je veliki izbor biljaka za sunčane terase, a njegova preporuka je da na balkonima imate kombinaciju trajnica i sezonskog cveća.

- Uvek kombinujte strukturne biljke koje padaju. Niske, srednje i visoke, kombinujte boje, što je već stvar ukusa - rekao je on. 

Informer

 

Dejan ističe da uprkos tome što se tokom većeg dela dana nalaze direktno na suncu to biljkama ne smeta, baš naprotiv. Važno ih je redovno zalivati i one će cvetati. 

- Od trajnica najpogodnije su gaura, lavanda, ruzmarin, smilje. Što se tiče sezonskog cveća preporučujem prkos, ledeni cvet, kaliope, san patients, kadife, trandeskantija, monarda, slovenačke padajuće muškatle - otkrio je naš sagovornik. 

Prkos

Prkos se može gajiti u baštama, saksijama, žardinjerama, uz ivičnjake i na svakom drugom mestu gde ima dovoljno sunca. To je biljka  koja ima veliku potrebu za svetlošću, pa je za rast i razvoj sunčan položaj od presudnog značaja.

Informer

Kadife

Kadife su idealne za sunčane terase. Cveta od ranog proleća do kasne jeseni, a ukoliko se lepo zaliva, odlično se održava u toku celog leta.

Informer

Muškatle

Muškatla je veoma otporna biljka, koja može da opstane i do nekoliko godina. Vole direktno sunce, toplinu i trebalo bi ih umereno zalivati.

Informer

 

Kada je u pitanju održavanje biljaka naš sagovornik naglašava da je u pitanju kompleksna stvar i da naročito treba obratiti pažnju na cvetnice. 

- Veoma je bitna prihrana naročito za cvetnice u sezoni. Moj savet je da za svako zalivanje dodate blagi rastvor za cvetnice, ne preterujte sa dozom, uvek malo manje od propisanog. To je za cvetnice obavezno - rekao je on. 

Podsetimo, nedavno je naš sagovornik otkrio koje cveće voli hlad i polusenku, kao i kako ih pravilno zalivati, a više o tome pročitajte OVDE

Pravilan izbor posude za biljke

Kada je u pitanju izbor posude pri sadnji i kupovini cveća koristite prirodne materijale.

- Najbolje su saksije od prirodnih materijala kao što su glina i terakota koji će da štite koren biljke od toplote i ubrzanog isušivanja 

 - Ako se odlučite za glinene saksije, ukoliko su nove morate ih na 24h sata potopiti u vodu da bi se "napile" vode, kako kasnije cveće ne bi "patilo" jer su od suvog i poroznog materijala.