• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

09.04.2024

19:20

Stavite muškatle na ovo mesto i cvetaće kao lude! Stručnjak otkriva kako se pravilno zalivaju

Pixabay

Dom i porodica

Stavite muškatle na ovo mesto i cvetaće kao lude! Stručnjak otkriva kako se pravilno zalivaju

Podeli vest

Ukoliko želite da vam muškatle bujaju, master inženjer poljoprivrede Nikola Petrušić za Informer.rs otkriva da je najbolje da ih držite na terasi, sa dovoljno svetlosti.

Muškatle su cveće koje, ukoliko se pravilno gaji, može veoma dugo da traje i da vam ukrašava dom.

Od čega se sastoji taj pravilan uzgoj, koliko često treba da se zaliva i koje mesto u stanu je najpogodnije za njihovo cvetanje otkrio je za Informer.rs master inženjer poljoprivrede Nikola Petrušić.

- Najbolje ih je držati na terasi ili na prozoru gde ima dosta svetlosti. Pritom, važno je voditi računa da nisu na direktnom suncu, jer ono šteti laticama. Kada se radi o zastakljenoj terasi, potrebno je da ima umereno provretravanje - odškrinuti prozori po par centimetara - kaže Petrušić i dodaje:

- Zalivanje se vrši na svaka dva dana, ali ne previše. Prstima prvo pipnuti zemlju, pa ako je suva, sipajte toliko vode da se ne prelije u donju tacnu od saksije.

Foto: Freepik.com

muškatle

Temperatura

- Najbolje je držati ih na temperaturi od 15 do 25 stepeni (na temperaturi višoj od 25 stepeni prestaju da rastu) - ističe Petrušić i upozorava na zimski režim nege:

- Zimi ih držati na temperati od 5 do 10 stepeni i zalivati ih povremeno, npr. jednom u dve nedelje.

Održavanje

- Uvele cvetove i listove uklanjati redovno, a đubrenje može da se vrši tečnim đubrivima, prema uputstvu - zaključuje Petrušić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija