Autor: Informer.rs

16.07.2024.

17:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovaj cvet štiti dom i ima snažnu simboliku! Nekada ga je svaka baka imala u svojoj bašti

Ovaj cvet je povezan sa slovenskom mitologijom  - bog groma Perun je bacao munje na mesto na koje raste ovaj cvet. Iris je cvet koji simbolizuje nadu, veru i duboko poštovanje. 

Naziv „iris" u prevodu znači duga, a ukazuje na vezu sa grčkom boginjom Iridom, koja je prenosila poruke bogova šarajući dugama po nebu.

U azijskoj tradiciji,  ova biljka predstavlja simbol „plave krvi“ i simbolizuje moćno cveće odbrane koje štiti dom i ukućane od negativne energije.

Osim svoje simboličke vrednosti, iris ima i praktičnu primenu. Perunika se naziva i „božanskom“ biljkom upravo zato što ima lekovita svojstva.

Informer

 

Postoji preko 200 vrsta irisa. Cvetovi su visoki ili srednji, a biljka ima sabljasto lišće i razgranato stablo. Prelepi krupni cvetovi mogu biti u različitim nijansama  ljubičaste, tamno roze, plave, bele, žute, bež i crvene boje.

Iris cveta od maja do jula, a neke vrste i do septembra. Bolje napreduje na suncu - kada je u senci dešava se da biljka uopšte ne procveta.

Gajenje irisa zahteva plodno zemljište normalne vlažnosti. Sadnja se preporučuje u jesen ili proleće, a iris bujnije cveta na sunčanom mestu uz umereno zalivanje.

Informer

 

U tradicionalnoj narodnoj medicini koristi se koren irisa. Koren se skuplja u  avgustu, septembru i oktobru, zatim se suši na suncu, pa u hladu, sedam do devet dana.

Koren irisa se koristi u prahu. Za ublažavanje raznih tegoba je dovoljan gram praha dnevno, pomešan sa hranom ili dodat čaju. Prah irisa, prema tradicionalnoj narodnoj medicini, idealan je za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba - od kašlja do glavobolje i raznih upala.