25.07.2024.

19:00

Foto: wikipedia/shutterstock

Magazin

Ovo su bili roditelji vrhovnog vođe Jugoslavije! Zbog oca je Josip postao čuveni Tito - otkriveno pravo poreklo

Josip Broz Tito je poticao iz radničke porodice. Njegov otac, Franjo Broz, bio je kovač po zanimanju. Kovački zanat bio je važan deo tadašnje ruralne ekonomije u Kumrovcu. Majka Josipa Broza, Marija Broz, bavila se domaćinstvom i brinula se o porodici. Franjo je takođe bio aktivan u lokalnoj politici i sindikalnim aktivnostima, što je možda uticalo na političko interesovanje i angažman Josipa Broza kasnije u životu.

Informer

 

Titovo detinjstvo i odrastanje odvijalo se u relativno skromnim uslovima u selu Kumrovecu, koji se nalazio u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji (današnja Hrvatska). Njegova porodica pripadala je radničkoj klasi. Josip Broz je bio šesti po redu sin u porodici, a imao je još tri starije sestre.

Odrastanje u Kumrovcu u ranom 20. veku značilo je život u seoskoj zajednici gde su ljudi uglavnom živeli od poljoprivrede i povezani bili sa lokalnim zanatima kao što je kovački posao Josipovog oca. Josip je kao dete pohađao osnovnu školu u Kumrovcu, gde je stekao osnovno obrazovanje.

Informer

 

Kumrovec je bio multietničko selo, gde su živeli Hrvati, Slovenci, Nemci i drugi, što je moglo uticati na Titovu kasniju otvorenost prema različitim kulturama i narodima. Odatle, Josip Broz je krenuo u svet rada i politike, gradeći svoju karijeru koja će ga na kraju dovesti do vođstva Jugoslavije.