Autor: Informer.rs

20.08.2024.

06:20

Foto: Pixabay

Magazin

Produžite rok bananama! Potrebno je samo da ih u ovo uvijete - Rezultat će vas oduševiti!

Banane su poznate po tome što ih je teško održati svežim. Ovo tropsko voće u kratkom roku postaje smeđe i kašasto, ali postoje jednostavni trikovi koji mogu produžiti njegovu svežinu.

Jedan od najefikasnijih i najjednostavnijih načina da usporite proces zrenja jeste da obavijete stabljiku banane aluminijumskom folijom, savetuje Food Republic.

Za razliku od mnogih drugih vrsta voća i povrća, banane proizvode značajne količine etilena, prirodnog gasa koji ubrzava sazrevanje. Najveća koncentracija ovog gasa oslobađa se iz otvorene stabljike, što omogućava bananama da nastave sa zrenjem i nakon što su ubrane. Obavijanjem stabljike aluminijumskom folijom, deo etilena se zarobljava, sprečavajući da gas dopre do ploda i ubrza njegovo tamnjenje.

Isti efekat može se postići i upotrebom plastične folije.

Informer

Takođe, oštećenje ploda ubrzava proces sazrevanja, jer oslobađa etilen koji izaziva brzo tamnjenje kore. Kako banane leže na tvrdim površinama, njihov mesnati deo postaje sve mekši i brže propada. Rešenje za ovaj problem je da banane okačite, čime imitirate prirodni način njihovog rasta na drvetu. Postoje specijalne vešalice za voće, ali može poslužiti bilo koja čvrsta kuka koja može da izdrži težinu banane. Kombinacija ovog trika sa umotavanjem stabljike u foliju dodatno će usporiti tamnjenje ploda.

Bez obzira na to da li ih kačite ili ne, važno je da banane ne skladištite u blizini namirnica koje proizvode ili reaguju na etilen. To je česta greška koja može dovesti do bržeg kvarenja i voća i povrća. Na primer, šargarepa i lisnato povrće ne treba da budu u istoj korpi sa bananama, jer će brže uvenuti. S druge strane, jabuke, koje takođe proizvode etilen, mogu ubrzati propadanje banana. Najbolje je banane držati odvojeno, u blizini suve hrane, korenastog povrća poput krompira ili drugih namirnica koje nisu osetljive na etilen.