• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.01.2024

21:20

Hrana koja obara pritisak! Ove 3 namirnice su put ka dobrom zdravlju

Shutterstock

Zdravlje

Hrana koja obara pritisak! Ove 3 namirnice su put ka dobrom zdravlju

Podeli vest

Ako svake nedelje tri puta jedete ribu, dve banane na dan i pijete sok od celera, ne bojte se za zdravlje...

Visok krvni pritisak ili arterijska hipertenzija jedan je od najčešćih zdravstvenih problema modernog čoveka. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, skoro 45 odsto odraslih osoba u Evropi ima problema sa pritiskom.

Osim medicinske terapije, mnogo je onih koji pribegavaju i narodnim recepturama za kontrolisanje ove boljke jer i lekari potvrđuju da se pravilnom ishranom i zdravijim načinom života može uticati na regulaciju krvnog pritiska.

Tako u nekim slučajevima promene u režimu ishrane, prestanak pušenja ili smanjenje stresa postaju jedini lek za dugoročnu regulaciju ove bolesti. Šta može da pomogne?

Foto: Shutterstock

Riba sprečava oštećenja krvnih sudova i razvoj ateroskleroze

Riba

Unos masne morske ribe obezbeđuje dovoljnu količinu omega-3 masnih kiselina u organizmu, koje regulišu nivo "dobrog" i "lošeg" holesterola. Eskimi su narod u čijoj je ishrani ova vrsta ribe najviše zastupljena, a oni imaju i najmanje oboljenja srca i krvnih sudova. Slično važi i za mediteransku ishranu, koja je bazirana na ribi, povrću, voću, testenini, maslinovom ulju i vinu. Ustanovljeno je da ovaj vid ishrane sprečava oštećenja krvnih sudova i razvoj ateroskleroze. Savetuje se konzumacija bar dva do tri obroka na bazi ribe nedeljno.

Foto: Shutterstock

Banane smanjuju krvni pritisak

Banane

Ovo voće je dobar izvor kalijuma, koji zajedno sa natrijumom utiče na količinu vode koja se zadržava u organizmu. Prema nekim istraživanjima, pet banana dnevno smanjuje krvni pritisak i potrebu za lekovima. Naravno, u slučaju banana treba voditi računa i o njihovoj kalorijskoj vrednosti u ukupnim dnevnim kalorijama, koje iznose prosečno oko 2.000, pa se obično ne savetuje više od dve banane u toku dana.

Celer

Ovo je verovatno najsnažniji prirodni regulator krvnog pritiska. Etarsko ulje celera sadrži materije koje utiču na širenje arterija i na smanjenje količine hormona stresa, koji utiču na skupljanje krvnih sudova. Celer utiče i na smanjenje koncentracije "lošeg" holesterola u krvi. Sem toga, celer je i dobar diuretik, tj. stimuliše izlučivanje tečnosti iz organizma.

Foto: Shutterstock

Celer smanjuje stres

Savremena medicina dugo je ignorisala ovaj lek, iako je još Hipokrat propisivao sok stabljike celera pacijentima obolelima od nervne napetosti. I kineska medicina odavno priznaje celerov sok kao sredstvo za smanjenje visokog krvnog pritiska.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija