Autor: Informer.rs

14.09.2024.

08:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Buđ i vlaga u domu? Ove 3 biljke će vam pomoći da rešite problem zauvek!

Buđ na zidovima i vlaga u stanu predstavljaju česte probleme, naročito tokom zimskih meseci, kada se sušenje veša često odvija u zatvorenim prostorijama.

U borbi protiv ovih pojava, svaki savet je dragocen, a prirodna rešenja poput sobnih biljaka mogu biti izuzetno efikasna!

Pored toga što pročišćavaju vazduh, sobne biljke apsorbuju vlagu i toksine, a ujedno oplemenjuju prostor svojim izgledom. Neka istraživanja pokazuju da prisustvo biljaka može smanjiti količinu buđi i bakterija u vazduhu za čak 40 do 60 odsto. Ipak, nisu sve biljke jednako delotvorne. Evo tri koje vam mogu pomoći da se izborite sa vlagom i buđi.

Informer

 

Bršljan

Ova biljka ne samo da eliminiše buđ, već upija i štetne materije poput formaldehida i benzena. Bršljan najbolje raste na indirektnom svetlu i u vlažnim uslovima. Imajte na umu da je otrovan za kućne ljubimce.

Spatifilum

Poznat po prelepim belim cvetovima, spatifilum je efikasan u apsorpciji vlage iz vazduha, a uspeva i u prostorijama sa slabim osvetljenjem. Međutim, njegovo lišće je takođe toksično za životinje.

Palme

Palme ne samo da unose dašak tropskog ambijenta u vaš dom, već su odlične u regulisanju vlažnosti vazduha. Najbolje vrste za ovu svrhu su patuljasta i damska palma.

Ove biljke mogu biti vaš saveznik u borbi protiv vlage i buđi, a pri tom će oplemeniti vaš prostor.