02.10.2024.

10:00

Foto: freepik

Magazin

Ovo je najgore pitanje koje možete postaviti deci! Psiholog otkrio u čemu mnogi roditelji greše

Više od četvrtine (28 procenata) roditelja oseća se pod stresom pokušavajući da razgovara sa svojom decom u vreme obroka, dok bi 86 procenata želelo da unese više energije, zabave i angažovanja na porodične večere.

Međutim, razvojni kognitivni neuronaučnik i psiholog profesor Sem Vas, koji je bio uključen u studiju, veruje da možda svojoj deci postavljamo pogrešna pitanja.

Naime, roditelji su frustrirani kratkim odgovorima na pitanje: "Kakav ti je bio dan?", a profesor Vas veruje da je upravo to pitanje problem.

On predlaže da postavljate manje generička, direktnija pitanja koja se zasnivaju na stvarima koje čine vaše dete srećnim, na primer: "Šta vaši prijatelji misle o vašim novim cipelama/frizurama/školskoj torbi?"

Informer

Ako druge ljude učinite fokusom razgovora, takođe možete učiniti da se tinejdžeri osećaju opuštenije. Možete pitati svoje dete: "Kako je bio tvoj najbolji prijatelj danas i šta mu se desilo u školi?" ili nešto konkretnije poput: "Šta je najbolja stvar koja vam se danas dogodila?" predlaže dr Vas.

Skoro polovina roditelja (48 procenata) se slaže da postavljanje određenog pitanja pomaže da se dobije više informacija o danu njihove dece u školi.

- Kada smo svi umorni na kraju dana, upadamo u zamku jednosmernih pitanja i odgovora. Razgovor za večerom može biti izazovan, ali dobro je zapamtiti da se ne radi uvek o tome koja pitanja postavljate već kako ih pitate - ističe dr Vas.

Informer

 

Kaže i da decu na razgovor mogu motivisati spoljašnji stimulansi, odnosno započinjanje razgovora nakon zajedničke igre ili dok pripremaju obrok.

- Početak nove školske godine može biti težak prelazni period za roditelje. Navikli ste da znate sve što se dešava sa vašom decom, a onda je od njih teško izvući više od nekoliko reči - kazao je profesor, a prenosi Mirror.