30.10.2023.

14:01

Foto: Shuterstock

Magazin

Veštačka inteligencija je opasna i čovečanstvu prete rizici od nje!

- Rasprave o apokaliptičnom scenariju korišćenja veštačke inteligencije (AI) predstavljaju odvraćanje pažnje od stvarnih rizika poput stvaranja ogromne količine dezinformacija - rekao je za Gardijan Ejdan Gomez.

Informer

Veštačka inteligencija

Ejdan Gomez je kazao i da dugoročni rizici poput egzistencijalne pretnje AI po čovečanstvo treba da se proučavaju, ali da ne smeju da skrenu pažnju od štete koju sada mogu da nanesu.

- Dugoročni rizici poput egzistencijalne pretnje AI po čovečanstvo treba da se proučavaju, ali ne smeju da skrenu pažnju od štete koju sada mogu da nanesu. Mislim da, kada je reč o egzistencionalnim rizicima i pravilima, to nije produktivan dijalog. Što se pravila tiče, to odvraća pažnju od mnogo realnijih i trenutnih rizika - naveo je koautor istraživanja koja su pomogla u stvaranju četbotova.

Informer

Kako navodi Gardijan, on je 2017. bio jedan od istraživača Gugla koji je stvorio transformer, ključnu tehnologiju za jezičke modele pomoću kojih rade četbotovi i kaže da je Ova tehnologija je već u proizvodima milijardu ljudi, poput Gugla i sličnih.

- Ova tehnologija je već u proizvodima milijardu ljudi, poput Gugla i sličnih. To nosi sa sobom mnogo rizika, ali nijedan od njih nije egzistencijalan, nijedan nije apokaliptičan. Moramo da se fokusiramo na ono što će da utiče na živote ljudi ili to već čini, a ne na dugoročnu akademsku i teorijsku diskusiju - rekao je on tom prilikom.