05.07.2024.

16:00

Foto: Foto: Shutterstock

Magazin

Napravljen prvi robot sa ljudskim mozgom! Sledi nova era u medicini - Mnoga oboljenja možda budu rešiva!

Istraživači sa Univerziteta u Tianjinu u Kini razvili su robota kojim upravljaju ljudske moždane ćelije, što je prvi takav poduhvat u svetu bioračunarstva. Ovaj robot može obavljati različite zadatke zahvaljujući povezivanju moždanih ćelija sa elektrodama na računarskom čipu.

Ovaj humanoidni robot ima vlastiti mozak. Moždane ćelije šalju signale preko elektroda na čipu, omogućavajući mu da se kreće, izbegava prepreke, prati ciljeve i koristi ruku za hvatanje predmeta. Iako nema oči, reaguje na električne signale i senzore.

Informer

Jednostavno rečeno, univerzitet je tehnološki napredak opisao kao "mozak na čipu". Matične ćelije koje su bile predodređene da postanu deo ljudskog mozga korišćene su za razvoj robota nalik akcijskoj figuri.

Još jedna potencijalna primena ovog napretka u robotici je mogućnost popravke oštećenja ljudskog cerebralnog korteksa, među ostalim neurološkim tehnikama lečenja.

- Transplantacija moždanih organoida smatra se obećavajućom strategijom za obnovu moždane funkcije zamenom izgubljenih neurona i rekonstrukcijom neuronskih krugova - napisao je tim u svom istraživanju, prema "South China Morning Postu".

Robot funkcioniše tako što moždane ćelije šalju signale preko elektroda na čipu, omogućavajući mu da se kreće, izbegava prepreke, prati ciljeve i koristi ruku za hvatanje predmeta. Iako nema oči, reaguje na električne signale i senzore, prenosi "Nypost".

Projekat se nadovezuje na rad kompanije Neuralink, koju je osnovao Elon Musk, a koja se bavi medicinskim koristima od implantacije čipova u ljudski mozak.

Šta su bioračunari?

Biokompjuteri su mašine koje koriste žive neurone koji mogu da razmišljaju kao ljudi i stvaraju ideje van sopstvenog iskustva. Oni se razlikuju od AI programa kao što je ChatGPT, koji mogu dati odgovore samo na osnovu znanja koje ima u sopstvenoj bazi podataka.