29.07.2024.

18:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Milioni korisnika ostali bez lozinki!

Kako su saopštili iz Gugla, zbog greške u verziji M127 Chrome pregledača, korisnici koji koriste Chrome u Windowsu nisu mogli da vide spašene lozinke, ali ni da spasu nove.

S obzirom na to koliko lozinki prosečan korisnik koristi dnevno i činjenicu da ih većina čuva u pregledaču, kako bi im bile nadohvat ruke, ovo je za mnoge bio veliki problem.

Zvanično, problem se pojavio zbog "promene u ponašanju proizvoda bez pravilne zaštite", što zapravo ne govori ništa konkretno osim da u Guglu nisu proverili stvari pre puštanja u rad.

Informer

 

Ipak, dodaju da je greška ispravljena i lozinke su vraćene korisnicima. Ako neko još ne može da vidi sačuvane lozinke, rešenje je jednostavno (i totalno u skladu s IT praksom) – samo isključite i ponovno uključite Chrome.

Iako iz Gugla nisu otkrili koliko je zapravo korisnika bilo zahvaćeno ovom greškom, procene su da se taj broj kretao oko 15 miliona. S obzirom na to da Chrome, prema poslednjim informacijama, koristi oko tri milijarde ljudi, ovih 15 miliona ne deluje kao tako veliki broj. Ali ako ste vi bili jedan od njih, sigurno vam nije bilo svejedno.

Stručnjaci za bezbednost ponavljaju da je lozinke potrebno čuvati na bezbednom mestu, a pregledači, koliko god bili prikladni, baš i nisu najbezbedniji. Zato bi bilo pametno koristiti zasebnu aplikaciju za čuvanje lozinki ili se osloniti na dobar, stari, papir i olovku. I naravno, taj spisak onda čuvati na bezbednom mestu.