Autor: Informer.rs

13.08.2024.

12:59

Foto: Shutterstock

Magazin

Instagram otkriva depresiju! Koliko često i kakve fotografije objavljujete na društvenim mrežama?

Tim istraživača sa Harvarda i Univerziteta u Vermontu razvio je program koji je precizno identifikovao korisnike Instagrama sa kliničkom depresijom, i to sa tačnošću u postavljanju dijagnoze od 70 odsto!

U studiji Endrjua Risa i Kristofera M. Danforta kompjuterski je pomoću specijalnih algoritama analizirano 166 profila na Instagramu sa 43.950 fotografija.

Otkrili su da osobe čije su fotografije zamagljene, ili zatamnjene, ili im je slabiji intenzitet boja - imaju psihičke probleme.

U obzir nisu uzimani naslovi i komentari uz fotografije, a na osnovu piksela svake od njih ustanovili su da su plave ili sive nijanse boje povezane sa znacima depresije.

Informer

- Pokušali smo da utvrdimo kakvo ponašanje ljudi otkrivaju a da toga nisu svesni - rekao je profesor Danfort.

Izračunato je da depresivni korisnici Instagrama češće "kače" fotografije jer su usamljeni. Takve fotografije su obično bez filtera, imaju malo "lajkova", a u slučajevima kada je korišćen filter - uglavnom su crnobele boje.

Korisnici Instagrama koji nisu depresivni postavljaju fotografije koje su tople i osvetljene.

- Dok neki korisnici postavljaju pitanje etičnosti ovakvog načina prikupljanja podataka, još jednom se potvrđuje da sadržaj koji delimo na društvenim mrežama o nama govori više nego što mislimo, želimo, pa čak i znamo - zaključuje profesor Danfort.