09.09.2024.

13:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovo je omiljena platforma predatora, najopasnija za decu!

U slučajevima seksualne iznude (sextrortion), predatori od mladih traže da im pošalju svoje golišave fotografije, pri čemu se lažno predstavljaju pa deca misle da pričaju s osobama svojih godina. 

Nakon što dobiju slike, krenu ucene i od njih traže da im šalju još fotografija i snimaka sličnog sadržaja. Problem Snapchata su često nestajuće poruke jer deca misle da druga strana ne može da ih snimi, ali uvek postoji način za to.

Informer

 

Prema državnom tužiocu Raulu Toresu, čija je kancelarija mesecima istraživala Snapchat, ova platforma je sa svojim pravilima i dizajnom idealna za deljenje i distribuciju sadržaja kojim se iskorišćavaju djeca. 

Snapchat je pogrešno naveo ljude da poveruju kako će fotografije i snimci snimljeni na njihovoj platformi nestati, ali predatori mogu trajno da snime ovaj sadržaj, rekao je Tores, i naglasio kako oni golišave fotografije dece dele i prodaju na internetu, najčešće na dark webu.

U sklopu istrage, odsek za pravosuđe savezne države Novi Meksiko napravio je lažan profil 14-godišnje djevojčice Heder na Snapchatu koja je razmenjivala poruke sa različitim profilima, od kojih su neki imali korisnička imena poput "child.rape" i slično.

Informer

 

Na dark webu, policija je našla oko 10.000 snimaka i slika povezanih sa Snapchatom i iskorišćavanjem dece, i pokazalo se kako je upravo ova platforma najveći izvor slika i videa na dark web stranicama koje su bile obuhvaćene istragom.

Iz kompanije Snap kažu da su primili obaveštenje o tužbi i da je pažljivo pregledaju, a na nju će odgovoriti na sudu. Pritom, naglasili su da dele zabrinutost tužilaca i javnosti u vezi sa bezbednošću mladih na internetu. 

Krajem prošle godine u ovoj saveznoj državi podignuta je tužba i protiv Mete, u kojoj se navodi da kompanija nije zaštitila maloletne korisnike Facebooka i Instagrama od seksualnog sadržaja namenjenog za odrasle, niti od uznemirujućih poruka, fotografija i videa seksualnih predatora.