Autor: Informer.rs

11.10.2020.

16:47

Foto:

Magazin

PITATE SE ZAŠTO JABUKA TAMNI KAD JE OLJUŠTITE? Evo kako da to sprečite - odgovor je JEDNOSTAVAN!

U dodiru sa vazduhom jabuka isečena na kriške posle samo par minuta potamni i dobije neprivlačnu braon boju zahvaljujući mehanizmu koji se istog trena aktivira, a koji štiti plod od spoljašnjih bakterija i gljivica. 

Došla na sopstvenu SVADBU, A NIJE ZNALA DA SE UDAJE! Glumica se istog dana VERILA i izgovorila SUDBONOSNO "DA"! BEZ VENČANICE, ali...

Informer

Tom prilikom aktivira se enzim koji reaguje na kiseonik stvarajući oksidirajući zaštitni sloj. 

ZAMALO DA GA LIKVIDIRAJU! Irfan Mensur priznao da je bio na IVICI SMRTI - IMAO JE PIŠTOLJ U USTIMA, jedva se spasio, najveći PROBLEM JE PREZIME KOJE NOSI!

Enzim sastavljen od monofenola i katehola, koji se još i zove polifenol, oksidira u dodiru sa kiseonikom pretvarajući tkivo jabuke u organsko jedinjenje hinon koje čuva meso jabuke od bakterija i gljivica delujući na njih kao prirodni antiseptik. Hinon sam po sebi nema nikakvu boju, ali u kontaktu sa amino kiselinama iz kiseonika hinon proizvodi melanin te otuda i braon boja na kriškama isečene jabuke.

Informer

Na sreću postoji nekoliko vrlo jednostavnih rešenja uz pomoć kojih možete da sprečite potamnjenje isečene jabuke. Prvo je da kriške jabuke držite u frižideru, jer to drastično usporava hemijsku reakciju, a drugo rešenje jeste da isečene jabuke poprskate sokom od limuna koji će sprečiti da vam jabuke potamne i postanu odbojne za jelo. 

RIBA I PO! Danica Maksimović u 67. godini POZIRALA U PROVIDNOJ BLUZI, sve se vidi... NOGE U MIŠIĆIMA! Auuu, kakva figura! (FOTO)