14.03.2022.

13:27

Foto: Informer

Magazin

POČNITE DA PRAKTIKUJETE GIMNASTIKU LICA! Rešite se podbratka za tri meseca

 Opuštena koža ispod brade bode oči i teško se prikriva, a uzroci su razni - godine, kilaža, genetika ili navika da se ne pazi na položaj glave.
- Tu rolke, maske i marame ne pomažu! Rešenje je u vežbama - kaže beogradska instruktorka joge lica Jelena Jovanović, koja iz radnog iskustva dobro zna koliko su efikasne.
Prema njenim rečima, ovaj problem imaju i muškarci, ali žene su motivisanije da ga ublaže ili eliminišu.
- Vežbe su idealan način ako želite da se rešite podbratka na prirodan i bezbedan način. Nemojte misliti da će nestati dijetom, verujte da ostaje i posle mršavljenja - kaže Jelena i čitaocima Informera otkriva jednostavne veže, koje bez problema mogu da se rade bilo gde.
Ona preporučuje kombinaciju vežbi i samomasaže jer se, pored oblikovanja mišića koji se nalaze ispod kože, poboljšava i cirkulacija krvi i limfe, a time i ublažava nadutost donje trećine lica.
- Vežbajte dva do tri puta nedeljno, a mesec dana do tri meseca optimalno je vreme za prvi vidljiviji napredak - kaže Jelena, uz napomenu da osobe koje imaju problem sa kožom ili intervencije na licu i zubima ne bi trebalo da rade ove vežbe.

Informer

1. VEŽBA
Postavite šake na ključne kosti i fiksirajte ih. Opustite mišiće lica. Donju usnu prebacite preko gornje i podignite glavu naviše do ugla od 45 stepeni. Ostanite u tom položaju 20 sekundi, pa ponovite vežbu tri puta.

Informer

2. VEŽBA
Blago se osmehnite i podignite uglove usana, a vrh jezika usmerite ka vrhu nosa. Blago podignite glavu naviše. Zadržite položaj 20 do 30 sekundi i ponovite ga tri puta.

Informer

3. VEŽBA
Skupite šaku u pesnicu, a drugu stavite preko nje. Postavite šake ispod brade i napravite oslonac bradi. Otvarajte usta po tri sekunde pružajući otpor šakama. Otvarajte i zatvarajte usta 20 puta.

Informer

4. VEŽBA
Pre samomasaže možete staviti kremu ili ulje kako bi prsti klizili po koži.
* Samomasažni pokret 1
Palac postavite ispod vilične kosti, a kažiprst sa gornje strane vilične kosti. Istovremeno, sa obe ruke klizite od sredine brade ka ušima. Ponovite pokret 20 do 30 puta.

Informer

* Samomasažni pokret 2
Okrenite glavu na stranu (pogled preko ramena na jednu, zatim i na drugu stranu) i istovremeno klizite ispod vilične kosti bočnom stranom kažiprsta. Ponovite pokret na obe strane po 20 puta.