28.12.2022.

09:25

Foto:

Magazin

OBJAVLJEN SPISAK 100 NAJBOLJIH JELA U SVETU! Među njima i OVAJ SRPSKI SPECIJALITET

Prva je Italija, a slede je Grčka i Španija. Zanimljivo je da SAD zauzimaju osmo mesto, iako teško da bi neko mogao da se seti popularnog američkog jela sem božićne ćurke i neke brze hrane, poput krofni i sendviča.

A njihova kuhinja je, prema portalu, bolja čak i o kineske koja je sigurno kvalitetnija, zdravija pa i poznatija. 

Što se tiče jela koja je portal stavio na svoju mapu delicija koje preporučuju, tu su kulen, pule (magareći sir), gomboce (knedle), fontoš kolač, vrbički beli luk, gibanica, duvan čvarci, svadbarski kupus, komplet lepinja, pazarske mantije, Vasina torta, miročki sir, svrljiški belmuž, moravska salata, leskovački voz, pirotska peglana kobasica, sečenica ali i moravska svinjetina! Pominje se i kačerski med, iako postoji još puno oblasti u kojima se pravi ova namirnica vrhunskog kvaliteta kao što su Homoljske planine.

Iako je Srbija 25. po kvalitetu svoje kuhinje, u prvih 100 najboljih jela zauzimamo tek 99 mesto i to sa pljeskavicom. Zanimljivo da su ćevapi opisani kao jelo iz BiH i zauzimaju 64 mesto. 

Informer

Pljeskavica

Najbolje jelo na svetu, prema ovom sajtu, je japanski kare. Zapravo radi se o čorbastom jelu, koje podseća izgledom na gulaš.

To je mešavina mesa, povrća i kari sosa, obično slatkog, koja se služi uz pirinač.

Mada, našim ljudima bi se verovatno više dopalo drugoplasirano jelo - pikanja. Radi se o mesu sa donjeg dela junećih leđa, bliže repu, koje mora imati i jednu "štraftu" masnoće u gornjem delu.

Nekoliko parčića se probode na metalnu šipku i tako peče na roštilju, a usput i soli. Na kraju se veoma tanko seče, tako da ima malo mesa i malo masnoće.