Autor: Informer.rs

06.01.2023.

15:45

Foto:

Magazin

EVO ŠTA SE STAVLJA U BOŽIĆNU ČESNICU! Stari običaji za privlačenje SREĆE i NOVCA u KUĆU!

U testo, koje oblikuju u okrugli hleb, domaćice stavljaju novčić za privlačenje bogatstva, parčence svinjskog mesa otkinuto od pečenice koju je domaćin pekao 5. januara, na Tucindan, kao i parčence badnjaka za blagostanje i mir u domu.

Informer

Običaji su i da se, posebno u seoskim domaćinstvima, u česnicu stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.

Tako pripremljena česnica iznosi se na već postavljenu prazničnu trpezu, na Božić. Ne seče se nožem, već se lomi rukama. Ukućani okreću među sobom česnicu tri puta, a zatim se lomi i jede pre ostale hrane.

Svaki od ukućana uzima parče pogače i traži paricu koju je domaćica umetnula, a koja će mu po narodnom verovanju obezbediti sreću cele godine. Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice kako bi u njihov dom ušli snaga i zdravlje.

Informer

U nekim krajevima je običaj da se pronađena para umetne u okvir ikone krsne slave porodice ili stavi kraj nje. Tu ostaje cele godine kako bi porodici obezbedila blagostanje do sledećeg Božića. Ko pronađe novčić i badnjak, treba da ga čuva na posebnom mestu, dok se pšenica, ovas, pasulj i kukuruz daju životinjama zbog kojih su i stavljeni u božićni hleb.

U nekim krajevima veruje se da ako se prilikom pečenja česnice testo podigne iznad, na primer, kukuruza, te godine će on odlično roditi.