19.03.2023.

13:57

Foto: Shutterstock

Magazin

KAKO DA HRANA TRAJE DUŽE? Pravila za organizaciju frižidera!

Gde vam u frižideru stoje jaja i mlečni proizvodi? Kako čuvate povrće i voće? Postoje pravila kako ispravno i delotvorno skladištiti namirnice, ali i korisni saveti za čist i uredan frižider. Ovo su neki od njih.

* Prvo pravilo je da frižider nikada ne bi trebalo napuniti više od 75 odsto kapaciteta kako bi se omogućilo strujanje hladnog vazduha.

* Prethodno kuvano meso, delikatesni proizvodi i ostaci ručka stoje na toplijoj, gornjoj polici hladnjaka.

* Otvoreno mleko izbegavajte da držite u vratima jer ga tako izlažete toplom vazduhu prilikom otvaranja i zatvaranja vrata, što pogoduje bržem kvarenju. Mlečni proizvodi idu u sredinu, uključujući mleko. Isto važi i za jaja.

Informer

Mlečni proizvodi idu u sredinu, uključujući mleko. Isto važi i za jaja

* Iako je uobičajena praksa da su u vratima posude za jaja, to ipak nije najbolje mesto. Čuvajte ih u zadnjem delu frižidera.

* U vratima je najbolje čuvati džemove i sokove. Setite se da na načete tegle nalepite nalepnice sa datumom otvaranja.

Sveže meso na dno frižidera

* Sveže meso stavite na dno frižidera. Šta god radili, ne stavljajte sirovo meso na istu policu s drugim grupama namirnica poput umaka i maslaca. Rizik od unakrsne kontaminacije je veliki.

* Voće i povrće stavljajte u donje fioke. Podelite namirnice u zavisnosti od nivoa vlage koja im je potrebna. Lisnatom povrću i začinskom bilju treba više vlage kako bi ostali sveži i hrskavi, dok je jabukama i avokadu, na primer, potrebna niska vlažnost vazduha da bi duže trajali. Važno je i da koristite kesice za čuvanje hrane kako biste odvojili namirnice i tako im produžili vek trajanja.

Informer

U frižideru bi, kažu nutricionisti, trebalo čuvati i orašaste plodove

* U frižideru bi, kažu nutricionisti, trebalo čuvati i orašaste plodove. Zbog velike količine nezasićenih masnih kiselina orašasti plodovi su skloni kvarenju, te ako imate veće količine oraha ili lešnika, čuvajte ih u frižideru ili zamrzivaču.

* Štedite prostor na policama uklanjanjem sigurnosnog pakovanja (karton, plastika) sa namirnica.

* Koristite staklene posude s poklopcem za namirnice koje imaju neprijatan miris (luk, riba).

Nikada ne stavljajte vruću hranu 

* Na donju policu stavite otvorenu posudicu punu sode bikarbone jer će apsorbovati mirise, pa će frižider mirisati svežije. U tu svrhu može da posluži i limun - oceđene polovine ne bacajte, već ih ostavite u frižideru nekoliko dana.

Informer

Limun i soda bikarbona će apsorbovati mirise

* Ne zaboravite da svakog dana obrišete ručku i okvir vrata, a vrata operite jednom nedeljno. Ceo frižider bi trebalo dobro oprati vrućom vodom i tečnošću za pranje sudova jednom u tri meseca.

* Nikada ne stavljajte vruću hranu u frižider.