01.07.2023.

21:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Nova studija: Žene su se takođe bavile lovom i to veoma uspešno

Profesorka Kara Vol Šefler sa Unvierziteta Sijetl Pacifik, koja je vodila istraživanje, rekla je da su žene obično bile veoma sposobne, a da su bake bile među najboljim lovcima u selu. Ona je navela da studija potkopava narativ o muškarcu kao lovcu, za koju navodi da je bio neopravdano uticajan u naučnim krugovima, ali i u društvu u celini.

 - Mit o muškarcu kao lovcu navodno opisuje podelu rada u ljudskim grupama za preživljavanje, pri čemu muškarci love, a žene sakupljači -  rekla je Vol Šefler.

Ona je dodala da uvek kada se muškarci opisuju kao "agresivni, jaki, dominatni", koristi se narativ o muškarcu kao lovcu koji sugeriše da su oni evoluirali tako da se ponašaju agresivno jer ih je to činilo boljim lovcima.

Informer

 - Ovo se i dalje redovno pojavljuje u našem društvu-  istakla je profesorka.

Ona i njene kolege su analizirale opise, koji datiraju iz 1800-ih godina, skoro 400 zajednica lovaca-sakupljača, od čega za 63 zajednice postoje detalji o tome na koji način su zadaci bili podeljeni između polova. Za 50 zajednica, odnosno u 79 odsto slučajeva, postojali so podaci o ženama lovcima, a u studiji se napominje da su se računali samo primeri kada su žene lovile sa namerom, a ne ukoliko bi slučajno ulovile plen.

Dodaje se da žene nisu bile ograničene na lov manjih životinja, već da su bile sposobni lovci širom sveta, s obzirom na to da je studija proučavala lovce-sakupljače u Americi, Africi, Evroaziji, Australiji i Okeaniji.

 - Prikupljeni podaci o ženama lovcima direktno se suprotstavljaju tradicionalnoj paradigmi da su žene bile isključivo sakupljači, a muškarci lovc -  zaključuju Vol Šefler i njeni koautori u radu objavljenom u časopisu PLOS One.