• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.07.2023

11:37

Crvene žene kojima je kupanje strogo zabranjeno! Rituali lepote plemena Himba

Shutterstock

Moda i lepota

Crvene žene kojima je kupanje strogo zabranjeno! Rituali lepote plemena Himba

Podeli vest

Ponekad je teško zaviriti u živote izolovanih plemena širom sveta. Mnoga od njih pažljivo kriju svoje običaje kako ih svet ne bi osudio ili pokušao da promeni način života koji vekovima neguju.

Za razliku od većine, drevno pleme Himba je godinama privlačilo fotografe kako bi se svojim posebnim ritualnim praksama mogli pohvaliti celom svetu. Upravo je zbog toga ovaj narod danas najfotografisanije pleme na svetu, piše portal Punkufer.

Crvena pasta za zube

Himbe su nastanile nemilosrdnu regiju Kunene na severozapadu Namibije. Bave se stočarstvom, a broj ovaca i koza određuje njihovo bogatstvo. Neki pripadnici plemena su zaposleni u prirodnim rezervatima. Zanimljivo je da sav zarađeni novac dele s ostatkom plemena.

Foto: Shutterstock

Himba pleme

 

Himba žene na vrlo neobičan način neguju svoju lepotu. Sastojke za bjuti rituale skupljaju u prirodi. Najpoznatija dnevna krema ovih zanimljivih žena je otjize, crvena pasta koja nastaje mešanjem životinjske masnoće i oker pigmenta. Ovom mešavinom premazuju kožu i kosu kako bi se zaštitile od oštre pustinjske klime i naglasile svoju lepotu. Otjize ih štiti i od insekata, a u pastu ponekad dodaju mirisnu smolu kako bi "šarmantnim mirisom prirode" privukle muškarce. Pre svega, ova kozmetička praksa simbolizuje bogatu crvenu boju zemlje i krvi - suštinu života ove zajednice.

Iako žive skladno, postoje duboke razlike između muškaraca i žena. Kroz istoriju je najveći problem plemena Himba bila suša, koja je uticala na njihovu svakodnevicu. Voda je bila izuzetno vredna, pa su uspostavili zakon koji kaže da samo muškarci vodu smeju da koriste za potrebe higijene.

Nemaju pristup vodi

Danas je jedan od najvećih problema Himba žena to što nemaju pristup vodi kako bi se osvežile, istuširale, oprale kosu ili odeću. Kako bi održale higijenu, ove žene se svakodnevno kupaju u dimu. Užareni ugalj stavljaju u malu posudu sa začinskim biljem i kada se podigne dim, naginju se iznad posude i čekaju da kapljice znoja počnu da se slivaju niz njihovo telo. Ovu neobičnu praksu one smatraju čišćenjem, a kako bi dim što duže bio u dodiru s njihovim telom, obično se zamotaju u debelo ćebe i čekaju da se dobro oznoje. Misionari koji su se družili s ovim posebnim damama govore kako njihova koža zaista lepo miriše.

Foto: Shutterstock

Žene

 

Žene i devojke obično obavljaju fizički intenzivnije poslove od muškaraca i dečaka. Rade gotovo sve što svakodnevni život zahteva, a muškarci su zaduženi isključivo za uzgoj i čuvanje stoke, klanje i učestvovanje na veću sa seoskim poglavarima. Prosečni Himba muškarac ima dve žene. Devojčice, obično desetogodišnjakinje, udaju se za muškarce koje biraju njihovi očevi. Iako je ova praksa u Namibiji zabranjena, kod plemena Himba je još raširena. Posle venčanja dečak postaje punopravni član njihove zajednice, a devojčice moraju da rode dete kako bi ih društvo prihvatilo kao punopravne članice.

Uprkos činjenici da većina Himba živi posebnim životnim stilom, ipak su jedno od društveno najdinamičnijih plemena na svetu. Oni komuniciraju s razvijenijim kulturama i rado prihvataju nove trendove. Često putuju kako bi kupovali u lokalnim supermarketima i apotekama, pa možemo zaključiti da je ovo posebno pleme uspelo da pronađe granicu između negovanja vlastite kulture i običaja i prilagođavanja modernom svetu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija