Autor: Informer.rs

08.08.2023.

10:14

Foto: printscreen/promo

Magazin

Tajna čuvana 100 godina! Grb Karađorđevića stoji na radnjama Kartijea, sada je otkriveno i zašto! (VIDEO)

Na ulazu ove luksuzne zlatare stoji ni manje, ni više nego grb kraljevske porodice Karađorđević koji je bio u zvaničnoj upotrebi između 1903. i 1919. godine, tačnije u vreme vladavine kralja Srbije, Petra I Karađorđevića

Zašto baš grb Karađorđevića?

Naime, Obrenovići su Srbijom vladali sve do 29. maja 1903, tačnije događaja poznatiji kao Majski prevrat koji je ugasio kraljevsku lozu. Tada su ubijeni poslednji vladar dinastije Obrenović, Aleksandar i njegova supruga Draga Mašin, a na presto su stupili Krađorđevići, tačnije kralj Petar I.

Strahinja Đorić, stručnjak za satove otkriva nešto što mnogi nisu znali.

- Zahvaljujući Kartijeu sam dobio ekskluzivu koju niko ranije na internetu nije imao. Ovo je ugovor koji datira iz 11 septembra 1913. godine koji je potpisan između Kraljevine Jugoslavije od strane ađutanta kralja Petra I Karađorđevića i Kartijea. Ovim ugovorom Kartije izrađuje za njih: tijare, tačnije krune, nakit, prateći aksesoar, ručne i džepne satove. U prilog tome ide i jedan specijalni platinasti ručni sat iz 1921. godine koji je poručio kralj Aleksandar i u vreme njegovog krunisanja. Iste godine kralj Aleksandar staje na presto i dobija ovaj platinasti Kartije -  objašnjava Strahinja.

Grb koji se nalazi na čuvenoj fasadi, koristio se za vreme vladavine Petra Prvog Karađorđevića.

On je bio kralj Srbije od 1903. do 1918. godine i zatim kralj Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. godine do 1921.

Petar Karađorđević je bio Karađorđev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karađorđevića, koji je bio prisiljen da abdicira nakon Svetoandrejske skupštine. Petar je sa porodicom živeo u inostranstvu. Borio se u francuskoj vojsci u Francusko-pruskom ratu. Pridružio se kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjić u Bosanskohercegovačkom ustanku protiv Osmanskog carstva.