26.12.2023.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Okitite jelku pomoću matematičke formule! Savršeno i s ukusom

Jelka visine od 180 centimetara treba da ima 37 kugli, oko 919 centimetara ukrasa i 565 centimetara svetiljki. Na vrhu bi trebalo da stoji ukras visok 18 centimetara. Tako izgleda savršena jelka prema proračunima matematičara sa britanskog Univerziteta Šefild.

Oni su pronašli formulu po kojoj se može izračunati koliko je dekoracije potrebno da ne biste preterali i jelku pretvorili u novogodišnji kič.

Pretpraznične obaveze možda vam neće dozvoliti da se igrate brojevima, ali za svaki slučaj trebalo bi da ispoštujete neka pravila u ukrašavanju.

Boje

Plastične jelke možete da nađete u različitim bojama, ali najlepše je kad u ćošku imate onu sa zelenim granama. Tako možete da birate da li ćete kititi prirodnu, preporučljivo je sa busenom, ili plastičnu.

Informer

Ne više od tri boje

Ukoliko niste genije za dizajn, prenosimo savet profesionalaca - jelku kitite ukrasima u najviše tri boje. Tako će jelka izgledati elegantno, a vi ćete biti ponosni kad vas drugi pohvale. Kombinacije zlatne, crvene, bordo, bele, srebrne, plave ili ljubičaste - birajte!

Redosled ukrašavanja 

Obratite pažnju na redosled kićenja. Najbolje je da prvo postavite svetleće lampice, posle toga perle, pa trake, a tek na kraju pojedinačne ukrase. Pri vrhu se kače sitniji, a idući ka dnu i širim granama krupniji ukrasi.

Informer

Svaka vrsta ukrasa ima svoj redosled

Da bi izgledala bujnije, ukrase prvo kačite na unutrašnje grančice, a onda na spoljašnje. Umesto kugli možete da nabavite široku dekorativnu traku u omiljenoj boji i da od nje napravite velike mašne koje ćete rasporediti na nekoliko mesta.

Matematička formula za kićenje

Broj kugli: kvadratni koren od 17 podeliti sa 20 i pomnožiti s visinom drveta u centimetrima
Dužina sijalica: "Pi" puta visina drveta
Veličina ukrasa na vrhu: podeliti visinu jelke s brojem deset
Dužina traka: pomnožiti 13 sa brojem "Pi", podeliti sa osam, pa pomnožiti s visinom jelke