Autor: Informer.rs

20.02.2024.

16:10

Foto: printscreen youtbe All news

Magazin

Imaju jedan par nogu i jednu karlicu! Mislili su da će umreti, a one napunile sedam godina - Ove sestre su fenomen (FOTO/VIDEO)

Kada su sijamske bliznakinje Marijem i Ndej rođene, njihovi roditelji su bili potpuno iznenađeni.

Sestre Marijem i Ndej Ndiaje iako imaju jedinstvene ličnosti i raspoloženja, oslanjaju se jedna na drugu da bi preživele.

Kada su bliznakinje rođene u Senegalu 2016. godine, njihovi roditelji su čekali jednu bebu. Lekari nisu očekivali da će devojčice živeti duže od nekoliko dana.

Sijamski blizanci su veoma retki, prema statistici jedan slučaj dolazi na 500.000 živorođene dece u Velikoj Britaniji. Otprilike 50 odsto sijamskih blizanaca bude mrtvorođeno, a oko 30 odsto umire u roku od 24 sata nakon rođenja.

To što Marijem i Ndej slave svoj sedmi rođendan sa prijateljima ne samo da je velika radost njihove roditelje, već i za lekare koji brinu o njima.

Ove devojčice koje žive u južnom Velsu i idu u redovnu osnovnu školu sa svojim drugarima žive kao i sva ostala deca, ali moraju da imaju konstantnu negu. Imaju  jedan par nogu i karlicu, ali svaka ima kičmenu moždinu i srce. 

I za bliznakinje Marijem i Ndej se verovalo da je za njihov opstanak najbolje da budu razdvojene. Nakon što se mnogima obraćala za pomoć, porodica je stigla u Veliku Britaniju 2017. godine, u bolnicu "Grejt Ormond" u Londonu.

U ovoj bolnici razdsvojeno je do sada, najviše sijamskih blizanaca. Roditelji su se nadali da će renomirana bolnica pomoći njihovim devojčicama. Ali, ispostavilo se da je srce jedne od njih, Marijane, previše slabo za tako složenu operaciju.

Medicinski stručnjaci su upozorili porodicu da, ukoliko ne budu razdvojene, nijedna devojčica neće preživeti više od nekoliko meseci. Oni su im takođe objasnili da bi, ukoliko dođe do razdvajanja, jedna od njih, Ndeji, imala više šanse da preživi.

Porodica je ostala da živi u Kardifu, a bliznakinje kojima je potrebna neprekidna nega imaju stalnu pomoć negovateljice. Bliznakinjama su potrebni redovni pregledi u bolnici jer postoji veliki rizik od infekcije i srčane insuficijencije.

Informer

Idu u treći razred, a sa njima su u školi stalno i dva specijalna pomoćnika.

Sledeći izazov za Marijem i Ndej je da pokušaju da stoje i hodaju. Trenutno uspevaju da stoje oko 20 minuta svakog dana uz pomoć hodalice.

On ne želi da zna koliko će vremena proći do tada, već da će svaki dan da slavi život.

Sijamske bliznakinje redovno idu na lekarske preglede.

- Bliznakinje imaju jedan par nogu i jednu karlicu. U abdomenu imaju mnogo različitih organa. Ne znamo tačno za sve, ali znamo da su neki zajednički, a da druge organe koriste pojedinačno - istakla je doktorka Džilijan Bodi, pedijatar u Univerzitetskoj bolnici u Velsu.

Prema njenim rečima, devojčice imaju odvojene kičmene moždine sa odvojenim nervima, ali su potpuno koordinisane i ne moraju da govore jedna drugoj kako da pomeraju ruku ili kako da pomeraju nogu, jer to spontano funkcioniše.