• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.01.2024

11:04

Ovo su bili prvi poznati sijamski blizanci na svetu! Jetra im je bila spojena, a jedan od njih je umro pre brata! (VIDEO)

wikipedia/shutterstock

Zanimljivosti

Ovo su bili prvi poznati sijamski blizanci na svetu! Jetra im je bila spojena, a jedan od njih je umro pre brata! (VIDEO)

Podeli vest

Na današnji dan 1874. godine umrla su braća Čang i Eng, prvi sijamski blizanci koji su bili poznati širokoj javnosti. Stekli su svetsku slavu zbog svojih anatomskih anomalija.

Čang i Eng, su bili spojeni cevastim tkivom dužine oko 8 cm i oko 3,8 cm u prečniku. Majka im je bila polu Kineskinje, a otac Kinez. Njihova anatomska posebnost učinila je da još kao deca postanu popularni, a čak su imali i audijenciju kod kralja Sijama. Godine 1829. Čang i Eng su, bili unajmljeni od strane britanskog trgovca. Napustili su Sijam, i tokom naredne decenije putovali po istoku Sjedinjenih Država i Kanadi, Kubi i Evropi.

Do 21. godine putovali su sa svojim sponzorom, koji je zarađivao od toga što ih je praktično izlagao. Nakon toga su počeli samostalno da organizuju turneje, a stekli su i pravo malo bogatstvo. Putovali i sa crikusom P. T. Barnuma i nastupali pod imenom "Sijamski blizanci".

Foto: wikipedia.org

Čang i Eng Bunker

 

Naselili su se u Maunt Eriju u Severnoj Karolini, postali američki državljani, kupili farmu i počeli da se bave poljoprivredom. Postali su Amerikanci, usvojivši prezime Bunker, a u aprilu 1843. venčali su se sa parom sestara, Adelaidom i Sarom Jejts.

Čang i Eng su održavali odvojena domaćinstva na udaljenosti od 2,5 km. Naizmenično su dolazili u trodnevne posete sa svojim suprugama, a svaki blizanac je imao po nekoliko dece. Tokom Američkog građanskog rata izgubili su veliki deo svog novca, a 1869. su još jednom otišli ​​na turneju po Evropi.

Nakon što su prvi put stigli u Sjedinjene Države lekari su predlagali da se Čeng i Eng hirurški razdvoje. Neke sumnje u sigurnost operacije, kao i očigledna briga blizanaca za onog drugog, naveli su ih da odbiju operaciju. Čang, koji je bio veseliji od Enga, je počeo da pije. Godine 1870, dok su se vraćali u Sjedinjene Države sa uspešne turneje, Čang je imao paralitički moždani udar. Četiri godine kasnije, tokom noći, Čang i Eng su umrli, a Čang oko tri sata pre Enga. Obdukcija je pokazala da su jetre braće takođe bile spojene.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija