Autor: Informer.rs

14.03.2024.

17:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Neverovatno otkriće! U Turskoj pronađeni ostaci hleba stari više od 8 vekova (FOTO)

Uveliko uništena struktura peći pronađena je u području zvanom "Mekan 66", gde se nalaze kuće od blatne cigle, na arheološkom nalazištu "Čatalhujuk" u južnoj turskoj pokrajini Konja.

U izveštaju turskog "Centra za istraživanje i primenu istorije i tehnologije Univerziteta Necmettin Erbakan" (BİTAM)  navodi se da su oko peći arheolozi pronašli  pšenicu, ječam, semenke graška i okrugle, "sunđeraste" ostatke veličine dlana.

Analize su utvrdile da je organski ostatak 8600 godina star, nekuvani, fermentisani hleb.

 - Možemo reći da je ovo otkriće u Čatalhujuku najstariji hleb na svetu - rekao je za tursku državnu novinsku kuću  "Anadolu Agency" arheolog Ali Umut Türkcan, vođa iskopavanja i vanredni profesor na Univerziteta Anadolu u Turskoj.

Biolog Salih Kavak, predavač na Univerzitetu "Gaziantep" u Turskoj rekao je da su slike skenirajućeg elektronskog mikroskopa pokazale vazdušne prostore u uzorku, kao i da je uočavanje zrnaca skroba bilo jasan dokaz da se radi o hlebu.

On je dodao da su analize otkrile hemikalije pronađene u biljkama i pokazatelje fermentacije. Umešali su se brašno i voda, a hleb je bio pripremljen pored peći i držan neko vreme.

To je uzbudljivo otkriće za Tursku i svet - rekao je Kavak.

Organska supstanca,  drvo i hleb, sačuvani su zahvaljujući tankoj glini koja je prekrivala strukturu.

Zanimljivo je da je Čatalhujuk, koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svetske baštine, bio dom za otprilike 8.000 ljudi tokom neolitia i  jedno je od prvih svetskih mesta urbanizacije 

Ljudi su ovde živeli u periodu između 10.000 godina i 2000 godina pre Hrista.