Autor: Informer.rs

08.04.2024.

15:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Milioni Japanaca pate od polenske alergije! Neke kompanije nude rešenje za ovaj problem

Za milione Japanaca proleće je prilično teško godišnje doba zbog ozbiljnih problema izazvanih alergijom na polen.

Među njima je i dvadesetogodišnji inženjer Naoki Šigihara, čiji simptomi alergije na polen otežavaju koncentraciju na poslu. Njegova IT kompanija nudi program koji omogućava zaposlenima da rade na daljinu iz drugih delova zemlje u kojima je niska koncetracija polena.

Naoki kaže da je iskoristio ovu politiku kompanije i napustio Tokio - boravio je na Okinavi. 

Informer

Japan

Mnoge japanske kompanije sve više plaćaju subvencije zaposlenima koji pate od polenskih alergija.  Kompanije pokrivaju troškove medicinskih računa, sprejeva za nos, maramica, maski i kapi za oči.

Jedna kompanija ima program putovanja, koji omogućava zaposlenima da odu na destinacije gde je nivo polena nizak od sredine februara do sredine aprila.

Najčešća domaća odredišta su jugozapadna ostrva Okinava i Amami Oshima ili severno ostrvo Hokaido. Neki zaposleni odlaze i na Guam ili Havaje.

Ovaj program rada na daljinu je počeo 2022. U njemu je prošle godine učestvovalo 185 ljudi -više od trećine zaposlenih u kompaniji.

Informer

Japan

Sezona polenske groznice u Japanu, koja dostiže vrhunac od kraja februara do sredine aprila, nije problem samo za ljude koji pate od alergija, već i za celo društvo.

Prema "Japanskom društvu za otorinolaringologiju, alergologiju i imunologiju" od 2019. godine čak više od 40 odsto japanske populacije ima simptome polenske groznice.

Premijer Fumio Kišida prošle godine proglasio je polensku groznicu nacionalnom bolešću, rekavši da ona ima veliki uticaj na produktivnost.

Zbog toga, japanska Vlada i neke kompanije preduzimaju mere za ublažavanje efekata alergije.

Oko 20 odsto japanskih kompanija dozvoljava rad na daljinu tokom sezone polenske groznice, prema istraživanju Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije.

Informer

polen

Ozbiljnost problema polenske groznice u Japanu je posledica mnogih stabala kedra i čempresa koji su zasađeni proteklih decenija u Japanu u gušćoj koncentraciji nego što bi prirodno raslo.

Sada kedrovi i čempresi čine 28 posto japanskih šuma.

Sezona alergija počinje ranije i traje duže zbog globalnog zagrevanja, kažu stručnjaci, zbog čega kedrovi i druga drveća koja izazivaju alergije brže sazrevaju i proizvode više polena. Generalno, alergije na polen se pogoršavaju globalno zbog klimatskih promena sa porastom prolećnih temperatura, a biljke ispuštaju polen sve ranije i sve duže.

Koncentracija polena kedra u proleće 2023. u nekim delovima Japana dostigla je 10-godišnji maksimum, prenosi Washington Post.