Autor: Informer.rs

05.07.2024.

22:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Na ovim mestima kreme za sunčanje su zabranjene! Turisti se upozoravaju na vreme, evo šta je razlog (FOTO)

Krema za sunčanje je neophodan deo svakog letnjeg odmora, ali da li ste znali da su neke kreme za sunčanje sada zabranjene u određenim delovima sveta?

Pokazalo se da su hemijska sredstva za zaštitu od sunca štetna za koralne grebene i morski život jer izazivaju izbeljivanje i ubijaju larve korala, pa su ih neke destinacije za odmor zabranile.

Havaji

Da bi zaštitila svoje koralne grebene, država Havaji je 1. januara 2021. zabranila kreme za sunčanje sa oksibenzonom i oktinoksatom.

Ovaj zakon se primenjuje na sve komercijalne prodavnice koje prodaju kremu za sunčanje na Havajima. Turisti koji putuju na Havaje treba da kupe mineralne kreme za sunčanje kako bi se pridržavali zabrane.

Informer

Havaji

Ki Vest, Florida

Grad Ki Vest na Floridi izglasao je zabranu prodaje štetnih krema za sunčanje 2019. kako bi zaštitio svoje grebene. U kontroverznom potezu, guverner Floride ukinuo je zabranu 2020. godine, čime je postala nezvanična.

Uprkos tome, Ki Vest u principu i dalje drži svoj stav protiv opasnih krema za sunčanje. Od javnosti se traži da vodi računa o sastojcima kreme za sunčanje.

Informer

Palau

Palau, koji se nalazi u Tihom okeanu, poznat je po svojim čistim plavim vodama i raznolikom morskom životu.

Da bi zaštitio svoje prirodne resurse, Palau je zabranio prodaju i upotrebu 12 hemikalija u kremama za sunčanje za koje se pokazalo da su štetne za grebene.

Zabrana je stupila na snagu u januaru 2020. 

Informer

Američka Devičanska ostrva

U martu 2020, SAD Devičanska ostrva su zabranila kreme za sunčanje sa oksibenzonom, oktinoksatom i oktokrilenom.

Odluku je zasnovala na godinama istraživanja uticaja ovih hemikalija na koralne grebene.

Očekuje se da će zabrana pomoći očuvanju dragocenih resursa koralnog grebena ostrva.

Informer

Aruba

Aruba je poznata po belim peščanim plažama i čistoj tirkiznoj vodi. Koralni grebeni Arube su važni u podršci lokalnoj ekonomiji njenog ostrva.

U julu 2020, Aruba je zabranila štetne kreme za sunčanje u nastojanju da sačuva svoje koralne grebene. 

Informer

Boner

Bonaire, malo ostrvo na Karibima, jedinstveno je po tome što naplaćuje ronioce u pokušaju da zaštiti svoje grebene.

Od januara 2021. godine, kao korak dalje u zaštiti svog morskog života, dozvoljava prodaju samo kreme za sunčanje koja je bezbedna za grebene bilo gde na ostrvu.

Informer

Meksiko


Neki delovi Meksika zabranjuju posetiocima da koriste određene kreme za sunčanje.

Turisti bi trebalo da provere pre posete parkovima i turističkim područjima u Meksiku, koje kreme mogu i smeju da koriste.

Informer

Avanturistički park Čankanab, na ostrvu Kozumel, zahteva od posetilaca da koriste kreme za sunčanje bezbedne za grebene u skladu sa svojom politikom zaštite ekološke oblasti, prenosi People4Ocean.