27.08.2024.

13:30

Foto: Shuterstock

Magazin

Prvi put u istoriji! Istraživači iz Ciriha operisali svinju udaljenu 9.300 kilometara

Ovo je prvi put da je magnetna stomačna cev razvijena za ovu svrhu korišćena na daljinu na živoj životinji, saopštio je danas Savezni tehnološki institut ETH Cirih.

Istraživači se nadaju da će ovo poboljšati hiruršku negu u udaljenim oblastima gde nedostaje specijalističko znanje.

Procedura je sprovedena u maju kao deo zajedničke studije ETH Cirih i Kineskog univerziteta u Hong Kongu, objavljeno je u časopisu "Advanced Intelligent Sistems", prenosi Svis info.

Informer

Doktorand ETH Aleksandar Mesot kontrolisao je cev za hranjenje pomoću džojstika na Playstation kontroleru.

Na ekranu je posmatrao kako se sonda kreće kroz stomak anestezirane svinje, koja je ležala oko 9.300 kilometara dalje u operacionoj sali.

Informer

Pored dobre internet veze, ovo je omogućila gastrična sonda razvijena u ETH Cirihu. Glava endoskopa, u tehničkom žargonu poznate kao želudačne cevi, sastoji se od magneta i kontroliše je magnetno polje.

Gastrična sonda je manja od konvencionalnih endoskopa i stoga se može ubaciti kroz nos umesto kroz usta, kao što je ranije bio slučaj. Ovo je manje stresno i pacijenti ne moraju da budu pod opštom anestezijom.

Uređaj još nije testiran na ljudima, ali istraživači polažu velike nade u ovaj instrument.

"Postoji veliki potencijal u ovoj tehnologiji. Razmišljam o minimalno invazivnim procedurama u gastrointestinalnom traktu, kao što je skrining raka", rekao je profesor Bredli Nelson.