Autor: Informer.rs

27.10.2024.

14:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Astronaut otkriva kako se jede kečap u svemiru! Snimak frapirao ljude - teško je (VIDEO)

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), čak i najjednostavniji zadaci postaju izazov. NASA-ov astronaut Metju Dominik nedavno je podelio snimak koji otkriva kako izgleda korišćenje kečapa u uslovima mikrogravitacije.

U videu, objavljenom na društvenoj mreži X, Dominik pritiska flašu Heinz kečapa, dok se crveni mlaz sosa rasteže u dugu, ravnu liniju. 

Na kraju, dok kečap formira neobičnu "kulu" u njegovim ustima, on ga brzo ispija, izazivajući različite reakcije među publikom. U svom postu, Dominik koji se u petak vratio na Zemlju - napisao je:
" Ovo je za sve ljubitelje kečapa. Svi kojima sam pokazao ili misle da je sjajno ili odvratno, nema sredine."

Komentari su bili podeljeni, dok su jedni bili oduševljeni, postoji su i oni koji sumnjaju u verodostojnost cele priče. Ipak, snimak je osvanuo na njihovoj zvaničnoj stranici, samim tim nema mesta za teorije zavere. 

- Pomalo je super, pomalo odvratno - glasio je jedan komentar.
Ovo je nauka kojom treba da se bavimo gore - dodao je drugi. 
- Toliko je teško da mi je čudno da poverujem da je istinito - bili su samo neki od komentara. 

ISS orbitira oko 400 kilometara iznad Zemlje, gde mikrogravitacija značajno utiče na ponašanje tečnosti. Za razliku od Zemlje, kečap se u svemiru ne povlači ka dole, što omogućava da mlaz ostane savršeno prav tokom istiskivanja.

Pre povratka na Zemlju u sredu, Dominik je zajedno sa kolegama astronautima Majklom Baratijem, Džinet Eps i ruskim kosmonautom Aleksandrom Grebenkinom, leteo u letelici SpaceX Crew Dragon.

Ova posada je u svemiru provela skoro osam meseci, zbog kašnjenja sa Boeing-ovom kapsulom Starliner, zatim uragana Milton i nepovoljnih vremenskih uslova. Misija je postala najduža do sada za Crew Dragon, obeležavajući novu prekretnicu za NASA-u i njene partnere u svemiru.

Na ISS-u su ostali piloti Starlinera, Buč Vilmor i Suni Vilijams, čija misija se takođe produžila, dok će se posada SpaceX-a vratiti u februaru naredne godine.