25.09.2019.

19:59

Foto:

Magazin

ŽENSKE MUKE I NAJOMRAŽENIJI PERIOD U MESECU! Estrogen prouzrokuje glavobolje tokom PMS-a!

Ipak, čini se da nam svi ovi simptomi ne bi toliko teško pali, kada bi samo glava prestala da nas boli.

Informer

 

Mnoge žene pate od jakih migrenoznih napada tokom PMS-a, koji su najčešće izazvani promenom hormona u našem organizmu i ove nesnosne glavobolje obično nestaju drugog ili trećeg dana ciklusa. Najveći uzročnik ovoj vrsti glavobolje je nagli pad količine estrogena u krvi, neposredno pred početak ciklusa.

ŠTA NAM RADI VREME! Hronični umor lečite šetnjom

Kada nivo estrogena opadne, menja se naš prag tolerancije na bol i postajemo sve osetljiviji. Uz to pad estrogena utiče na suženje krvnih sudova, što je još jedan uzrok snažnih migrena tokom predmenstrualnog perioda.

Ovim glavoboljama obično prethode simptomi poput nedostatka sna i dehidratacije organizma. Ako ste osoba sklona migrenama, lekari tvrde da imate 60% šanse da patite i od predmenstrualnih migrenoznih napada. Ovakve glavobolje imaju raspon bola od blagog do neizdrživog i obično zahvataju jednu polovinu glave, odakle se posle šire na celu glavu. Ako vaša migrena kulminira može biti praćena bolom u želucu i jakim mučninama.

OSLOBODITE SE STRESA I IZLEČITE GLAVOBOLJU! Tri moćna trika za zdravlje i lep izgled

Lekari kažu, da ako ste skloni migrenama, ne postoji način da ih u potpunosti izbegnete, ali ako su one vezane za vaš mestrualni ciklus, možete ih predvideti i pripremiti se za njih. Najbolja vrsta prevencije je kvalitetan i zdrav san, zdrava ishrana bogata vitaminima i mineralima i dobra hidratacija organizma, što znači da dnevno morate uneti bar 2 litra vode u svoj organizam, kako biste se okrepili.

Ako ove preventivne mere ne uklone bol, trebalo bi da ga barem ublaže, ali ako i to ne pomaže i vaše migrene postaju sve bolnije, nemojte izbegavati da popijete lek protiv bolova, koji vam je za migrene prepisao lekar, jer kulminacija migrene može dovesti do mučnina i potpune dehidratacije organizma.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Tagovi: