27.10.2019.

15:51

Foto:

Magazin

HITNO MOKRENJE, POREMEĆAJ SNA... Ove promene kod žena ukazuju da je menopauza blizu!

Međutim, ono što mnoge žene ne znaju, jeste pojava simptoma koji ukazuju da se menopauza bliži, a to je perimenopauza.

Perimenopauza u proseku traje tri do četiri godine, i obično počinje u kasnim 40-tim. Nije redak slučaj da ona traje i svega nekoliko meseci, ali i čitavu deceniju, kada može početi u 30-tim.

(VIDEO) NIKAD OPRAN, FALI MU DUGME, IMA RUPU... Ovo je NAJSKUPLJI DŽEMPER na svetu, košta 334.000 dolara!

Tokom perimenopauze, menstrualni ciklus žene postaje nepravilan. Žene koje nikada nisu rađale, i one koje su rano ušle u pubertet ili imaju kratak menstrualni ciklus, imaju veću verovatnoću da će doživeti i perimenopauzu ranije.

Šta se događa sa hormonima?

Jajnici proizvode ženske hormone estrogen i progesteron, koji kontrolišu menstruaciju i ovulaciju. Od kasnih 30-tih broj jajnih ćelija u jajnicima se brže smanjuje.

Nivo estrogena se menja, tačnije naglo opada oko dve godine pred menopauzu i stabilizuje se oko dve godine posle.

OVO POVRĆE MOŽE DA BUDE OPASNO! Izbegavajte ga van sezone!

Progesteron takođe opada pred menopauzu, jer nastaje samo ako se jajna ćelija izbaci. Nedostatak progesterona može da rezultira neredovnim, težim i produženim menstruacijama tokom perimenopauze.

Informer

Uobičajeni simptomi

Žene mogu da imaju niz simptoma tokom perimenopauze, uključujući: valunge, noćno znojenje (hladni znoj), anksioznost, depresivno raspoloženje ili promene raspoloženja, poremećaj sna i umor, učestalo ili hitno mokrenje.

Dobijanje kilograma

Nedavno američko istraživanje pokazalo je da menopauzalni prelaz prate promene u telesnom sastavu i traju do dve godine nakon menopauze.

OVA BOLJKA JE ČESTA POJAVA TOKOM JESENI! Povećajte dozu leka, uz odobrenje lekara!

Otkriveno je da je dobijanje kilograma počelo u perimenopauzi i neprestano se povećavalo tokom perimenopauze, oko 0,4 kg godišnje.

Manjak vežbanja, nezdrava ishrana, niži nivo obrazovanja, nedovoljno sna, broj porođaja koje je žena imala, kao i porodična istorija gojaznosti, mogu značajno da doprinesu povećanju telesne težine u srednjem životnom dobu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Tagovi: