• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

27.10.2019

13:38

OVA BOLJKA JE ČESTA POJAVA TOKOM JESENI! Povećajte dozu leka, uz odobrenje lekara!

Ljubav

OVA BOLJKA JE ČESTA POJAVA TOKOM JESENI! Povećajte dozu leka, uz odobrenje lekara!

Podeli vest

Doktor Ljupčo Mangovski kaže da se često dešava da terapija koja je odgovarala tokom leta, nema istu efikasnost kada nastupi zahlađenje

Povišen krvni pritisak uprkos uzimanju redovne terapije, česta je pojava tokom jeseni, pa bi se u ovom periodu, ukoliko "skokovi" traju duže od nekoliko dana, trebalo posavetovati sa kardiologom oko eventualnih izmena terapije.

Doktor Ljupčo Mangovski, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", kaže za "Novosti" da se često dešava da terapija koja je odgovarala tokom leta, nema istu efikasnost kada nastupi zahlađenje.

POTPUNO NEUTEMELJENI MITOVI O TRUDNOĆI! Babica objasnila šta su NAJČEŠĆE ZABLUDE!

- To je često posledica hladnijeg vremena i "jače" ishrane tokom jeseni. Ipak, nije potrebno odlaziti kod kardiologa čim jedan dan dođe do blago povišenih vrednosti krvnog pritiska. Najpre treba da se pokuša sa promenom ishrane, fizičkom aktivnošću, redovnim snom i što je najvažnije, smanjenjem stresa -  kaže dr Ljupčo Mangovski. 

PLIVANJEM PROTIV OSTEOPOROZE! Pomažu i supa od luka, mirođija, jabukovo sirće...

Pacijent može uz odobrenje kardiologa, određenim danima da blago poveća terapiju za pritisak.

- Doza leka koja je iznosila dva ili tri miligrama, u određenim slučajevima može da se poveća na otprilike pet miligrama. Precizna količina zavisi od vrste leka i dogovora sa lekarom - kaže dr Mangovski. 

Foto: Shutterstock

Ukoliko, ipak, povišene vrednosti pritiska traju duže od sedam dana, potrebna je kontrola kardiologa i eventualne izmena terapije. Kako bi dopuna terapije bila što efikasnija, pacijent bi trebalo redovno da beleži vrednosti pritiska tokom 10 dana.

- Pre bilo kakvog uzimanja terapije, ujutru i uveče treba izmeriti vrednosti pritiska, zatim te podatke dostaviti kardilogu. Takva evidencija može da pomogne u donošenju prave odluke o terapiji - kaže sagovornik Novosti.

SVI PRIRODNI LEKOVI PROTIV PREHLADE! List bundeve obara temperaturu, slani rastvor protiv bola u grlu!

Prilikom određivanja lekova, treba uzeti u obzir gornji i donji pritisak, ali i puls. Sva tri faktora mogu da se regulišu jednim lekom i važna su za određivanje terapije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija