08.01.2020.

10:42

Foto:

Magazin

PRVA POMOĆ POSLE PRAZNIKA! Evo šta da radite ako ste PRETERALI SA HRANOM - ove namirnice su SPAS, pospešuju VARENJE

Postoji mnogo mogućih uzroka, uključujući preveliku količinu hrane, njeno prebrzo unošenje, unošenje namirnica koje vam ne odgovaraju, previše ili premalo kiseline u želucu, a sve se dodatno komplikuje u vreme praznika i raskošnih trpeza. Osim što bi trebalo da vodite računa o tome šta i koliko jedete, na raspolaganju su vam i namirnice koje će vam pomoći da stomak radi kao sat.

Informer

Đumbir

Prvi na listi namirnica za smirivanje stomačnih tegoba i mučnine je đumbir. Pored toga što poboljšava varenje, ima i spazmolitičke osobine, koje ga čine korisnim lekom za stomačne grčeve. Uzmite nekoliko komada kandiranog korena ili šolju čaja koji greje stomak. Da biste napravili čaj, dodajte jednu kašičicu sveže rendanog korena u šolju ključale vode, ostavite da se natapa 10 minuta i procedite.

Informer

Soda i sirće

Ne treba zanemariti efikasnost ni dobre stare kašičice sode bikarbone u čaši vode. Osim što neutrališe želudačnu kiselinu, pomaže kod ublažavanja bolova usled prisustva gasova. Ponekad soda može da proizvede određene količine gasa u želucu, te pojedini stručnjaci savetuju da dodate i nekoliko kapi soka od limuna. Ako pak nemate dovoljno kiseline u želucu, pokušajte da popijete kašičicu jabukovog sirćeta dodatog u pola čaše vode, naročito posle velikog i bogatog obroka. To će vam pomoći da bolje svarite hranu.

Kamilica

Kamilica je takođe od davnina poznati lek za loše varenje, a ovu lekovitu biljku najbolje je uzimati u vidu umirujućeg čaja. Pijte tri šolje čaja od kamilice na dan, pre obroka.

Nana

Stomak možete da razmazite i čajem od nane, kao i uljem od ove aromatične biljke, koje umiruje grčeve u crevima i pomaže da se ublaži nadimanje u stomaku. Najbolje je uzimati ga u vidu kapsula, koje sporo oslobađaju ulje, po jednu tri puta na dan posle jela.

Informer

Mirođija i kim

Kada imate probleme sa varenjem ili nakon što ste pojeli veliki ili posebno začinjeni obrok, sažvaćite ili progutajte kašičicu semena divlje mirođije ili kima. Ovo semenje sadrži ulja koja ublažavaju spazme u crevima, smiruju mučninu i pomažu da se kontrolišu gasovi. Zbog toga se u nekim indijskim restoranima za mušterije iznose posude sa semenjem divlje mirođije.

Informer

'ZAČIN' KOJI ČUVA ZDRAVLJE! Luk štiti srce, popravlja raspoloženje, odlaže starenje...

Sladić

Stari Grci su se za ublažavanje bolova u stomaku oslanjali na sladić (slatki koren), a istraživanja su otkrila da ova lekovita biljka može da se koristi i za lečenje niza oboljenja, od menstrualnih problema do respiratornih infekcija. Možete ga grickati ili od njega skuvati i čaj, a pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom i preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.

Tagovi: